La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malalt s’ha d’aïllar del seu animal domèstic

-

● L’ECDC es va mostrar ahir amoïnada per l’increment de casos i va expressar que tem que la verola dels micos es converteix­i en una malaltia endèmica a Europa. “Si hi ha transmissi­ó de persona a animal i el virus es propaga en una població animal, hi ha risc que la malaltia es torni endèmica a Europa”, va explicar en un comunicat. Per evitar-ho demanen que s’estrenyi la col·laboració entre les autoritats de salut pública humana i veterinàri­a per “controlar els animals de companyia exposats i evitar que la malaltia es transmeti a la vida silvestre”.

Per això proposen que les persones infectades estiguin aïllades fins que caiguin les crostes i evitin “especialme­nt el contacte pròxim amb persones immunodepr­imides i mascotes”. També es recomana abstenir-se de l’activitat sexual i el contacte físic pròxim fins que l’erupció es curi.

Pel que fa als contactes estrets, l’ECDC recomana que s’“autocontro­lin” per detectar el desenvolup­ament de símptomes durant 21 dies després de l’última exposició. El protocol del Ministeri de Sanitat, publicat divendres, ja recull aquestes recomanaci­ons, tot i que no inclou l’allunyamen­t del pacient infectat respecte del seu animal de companyia. Aquest organisme demana als estats membres que informin els ciutadans d’aquest brot “per augmentar la consciènci­a” i que orientin les persones de més risc (nens petits, dones embarassad­es, persones immunodepr­imides) i el públic en general. “Els missatges han d’emfatitzar que aquest virus es transmet a través del contacte pròxim entre persones, especialme­nt a la mateixa llar, cosa que podria incloure la via sexual”, indica. Segons l’ECDC, en el brot actual el predomini de casos humans de verola dels micos diagnostic­ats és entre homes que tenen sexe amb homes, i la naturalesa de les lesions que es presenten en alguns casos suggereixe­n que la transmissi­ó ha tingut lloc durant les relacions sexuals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain