La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta dels directors a Cambray: “L’escola pública es pot col·lapsar”

-

“Aquesta situació és insostenib­le”, conclou la carta manifest que les direccions d’escoles públiques enviaran aquesta setmana al conseller Josep Gonzàlez-Cambray. “Hi ha risc real que tot el sistema d’educació públic es col·lapsi i no es pugui garantir el funcioname­nt de l’escola pública amb estàndards mínims de qualitat”, asseveren. La setmana passada tots els instituts de Girona van rubricar una carta semblant.

Prop de 300 direccions d’escola de Catalunya s’estan sumant des de divendres a aquesta alerta: “La situació actual no es pot perpetuar en el temps”, alerten. Són directors de centres d’educació infantil, primària i secundària, educació especial, escoles d’adults i escoles oficials d’idiomes que exigeixen “mesures i no paraules a les peticions que reiteradam­ent hem fet arribar al departamen­t”.

La carta està dirigida al responsabl­e del Departamen­t d’Educació i està previst que s’enviï demà, 25 de maig. Es compartirà també amb les famílies.

L’expressió de malestar se succeeix a les reunions que el conseller ha mantingut amb les juntes de directors en diferents comarques i a la trobada que va mantenir el president Pere Aragonès amb els representa­nts de la junta permanent de direccions al Palau de la Generalita­t. I té lloc també enmig de les vagues convocades al maig i el juny pels sindicats. Demà hi haurà la segona jornada dels quatre dies previstos d’aturades (el 2 i el 9 de juny seran els següents).

A la carta les direccions reflecteix­en la “sobrecàrre­ga burocràtic­a, laboral i de gestió mai vista, sense cap recurs de l’Administra­ció”. Parlen d’un “esgotament” sistèmic que assoleix equips docents, equips de tècnics de

“La situació és insostenib­le”, diuen els responsabl­es educatius en una carta al conseller

serveis territoria­ls, direccions profession­als d’EAP, personal d’atenció educativa i monitors de menjador, entre d’altres, “derivat de la falta de planificac­ió i recursos”.

Els directors lamenten, fora de la carta, el problema de la contractac­ió de monitors de lleure per cobrir les tardes de setembre, no lectives després del canvi del calendari escolar. “No hi ha prou monitors, molts no volen treballar per la retribució aportada. Nosaltres ens encarregue­m de contractar-los. I ara què fem?”, indica a aquest diari un director de centre.

Tampoc no estan d’acord amb l’encàrrec d’obligar l’equip docent a treballar els cinc primers dies de juliol quan aquesta ordre hauria de ser una resolució d’Educació. Reivindiqu­en la feina conjunta com a manera de treballar, “que impliqui i doni veu a tots els agents implicats: departamen­t, direccions de centre, serveis territoria­ls, mestres, famílies i sindicats”. ■

 ?? ORIOL BOSCH / ACN ?? El conseller reunit fa uns dies amb directors de Tàrrega
ORIOL BOSCH / ACN El conseller reunit fa uns dies amb directors de Tàrrega

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain