La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut un metge acusat d’abusar de tres mosses

Mea culpa d’Interior per no haver actuat abans contra el detingut

-

La Generalita­t ha entonat el mea culpa per no haver aturat abans els presumptes abusos sexuals que cometia un metge del Departamen­t d’Interior durant les exploracio­ns a agents femenines dels Mossos d’Esquadra. Una policia el va denunciar el febrer del 2020, però aquella vegada, quan Miquel Buch era el conseller, es van adoptar mesures cautelars que ara són insuficien­ts.

El metge va continuar en el càrrec amb l’única obligació d’estar acompanyat d’una infermera quan atengués dones. Això no va impedir que dues policies més el denunciess­in per haver-se aprofitar de la bata blanca per excedir-se amb elles. Les denúncies d’aquestes dues últimes agents s’han presentat enguany, però també es remunten al 2019. Les tres policies han lamentat que s’han sentit soles.

Fonts del departamen­t no han llançat pilotes fora i reconeixen que si les víctimes no s’han sentit acompanyad­es és “perquè ha estat així”. Les esmentades fonts reconeixen que fins al juliol del 2021, és a dir, un mes després de la formació del nou Govern, no es va activar la defensa jurídica de la primera víctima. Per aquesta àrea hi havien passat dos consellers, l’esmentat Buch i Miquel Sàmper, però no es va fer el pas.

L’equip de l’actual conseller, Joan Ignasi Elena, va considerar que les mesures disciplinà­ries que s’havien posat en marxa fins aleshores “eren del tot insuficien­ts”, i va obrir un primer expedient disciplina­ri contra el denunciat al novembre, i alhora se li va prohibir expressame­nt que visités pacients de sexe femení. Arran de la segona denúncia (encara en vindria una altra), el conseller Elena va anar més enllà.

Una vegada va transcendi­r el segon cas, l’acusat va ser suspès de sou i feina, una mesura molt poc habitual en l’Administra­ció en casos en què encara no hi ha sentència ferma. A més, s’han revisat els mecanismes d’actuació en casos semblants i s’han instal·lat bústies on altres possibles víctimes puguin denunciar anònimamen­t assetjamen­ts, agressions o vexacions sexuals.

La gota que va fer vessar el got va ser la tercera denúncia. Així que es va presentar, l’acusat va ser detingut. Es tracta d’un metge d’uns seixanta anys que treballava per al servei de salut laboral del Departamen­t d’Interior des del 2017. Va ser posat a disposició judicial i ha quedat en llibertat amb càrrecs mentre s’instrueix el cas. S’enfronta a un delicte d’abusos, amb una pena agreujada per la seva condició que li podria suposar entre quatre i deu anys de presó.

Interior ha aprofitat la difusió de la detenció per admetre la necessitat de “millorar els errors” del passat. Les institucio­ns, segons han declarat els portaveus, estan obligades “a actuar proactivam­ent contra les violències masclistes”. No es descarta que el detingut abusés d’altres pacients en anteriors destinacio­ns. Si es va atrevir a fer el que va fer amb policies, què més podria haver fet amb altres dones amparat en l’anonimat d’una consulta? ■

Els responsabl­es polítics de la policia catalana admeten ara que no es va fer tot el que es podia haver fet

 ?? LV ?? Una agent dels Mossos es vacuna contra la covid
LV Una agent dels Mossos es vacuna contra la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain