La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cent refugiats ucraïnesos inscrits al SOC han signat un contracte laboral

-

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha comptabili­tzat 1.123 refugiats ucraïnesos inscrits a les oficines de Treball per aconseguir una feina, dels quals un 10% (114) han signat un contracte laboral. Actualment viuen a Catalunya al voltant de 21.200 persones que han fugit del país en guerra, segons dades de la Generalita­t.

Fonts del SOC confirmen que la majoria de les persones registrade­s són dones, en concret 918, i les restants, 205, homes.

Aquesta és la informació que ha extret el SOC de la seva base de dades. Fins ara no ha pogut precisar quina mena de contracte han rubricat els refugiats ni en quins sectors. Sí que han concretat que, per franges d’edat, 541 tenen entre 30 i 45 anys; 293, entre 16 i 29; 166, entre 51 i 65; 114, entre 46 i 50, i 9, més de 65. Pel que fa a la formació, un 58% tenen estudis secundaris; un 14%, primaris, i un 12%, universita­ris o equivalent­s a FP o superior.

Només quatre d’aquest grup de més de mil persones segueixen actualment algun curs de formació. Cal destacar que un dels grans esculls amb què topen és el desconeixe­ment del castellà i el català. Algunes persones lamenten la dificultat per accedir a classes d’aquestes llengües.

Poc després de la invasió russa d’Ucraïna, la Unió Europea va acordar activar, per primera vegada des que es va aprovar el 2001, la directiva sobre protecció temporal per ajudar les persones que fugen de la guerra. A diferència dels sol·licitants d’asil d’altres nacionalit­ats, els ucraïnesos es poden acollir en qualsevol país comunitari a aquest procedimen­t excepciona­l, que els permet d’obtenir automàtica­ment el permís de residència. Així mateix, els estats membres els autoritzen a exercir una activitat retribuïda, per compte propi o aliè, i a participar en cursos per a adults i en la formació pràctica al lloc de treball.

Entre l’11 de març i el 17 de maig Espanya ha resolt favorablem­ent 104.231 propostes de protecció temporal de refugiats ucraïnesos, de les quals 22.816 a Catalunya. Cal apuntar que les últimes setmanes s’ha detectat que un nombre indetermin­at de persones han emprès el viatge de tornada a casa o a països fronterers, o han manifestat que volen tornar com més aviat millor. Entre els motius per tornar a Ucraïna destaquen l’idioma, la dificultat per trobar una feina d’acord amb les seves capacitats, el desig de retrobar-se amb els seus familiars i els problemes que troben aquí per aconseguir un habitatge. ■

Un 58% de les 1.123 persones registrade­s tenen estudis secundaris, i un 12%, universita­ris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain