La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estació de la Sagrera assoleix el 60% d’execució

Els trens de la línia de Granollers passaran a circular per l’interior de la infraestru­ctura a finals d’aquest any

-

Les obres de la Sagrera han agafat velocitat de creuer. Després de quatre anys de paràlisi absoluta i d’altres al ralentí, l’avenç ara és constant, i l’execució del projecte ha assolit el 60%, segons el Ministeri de Transport.

En superfície es pot veure com es forja una nova llosa sobre la qual algun dia s’assentaran les vies dels trens d’alta velocitat. Sota terra, s’ultima la instal·lació de les vies de la línia de Granollers perquè abans de finals d’any passin tots els trens de Rodalies per l’interior de la futura estació, en què ja s’han invertit 540 milions d’euros del miler que està previst que acabi costant.

És a la planta inferior on ara centra més esforços l’Administra­dor d’Infraestru­ctures Ferroviàri­es (Adif). Tot i que encara falten molts anys perquè els passatgers puguin baixar a les andanes, ara nues, encarrilar totes les circulacio­ns de Rodalies per dins de la Sagrera és la millor demostraci­ó per als viatgers que els treballs avancen en bona direcció. Els de la línia del Maresme ja ho fan des del desembre del 2020, i, si miren per les finestres, aquests dies veuran com els operaris instal·len les vies i tota la infraestru­ctura associada per al pas dels trens de la línia de Granollers, que ara voregen les obres des de fora.

Quan entri en servei, Rodalies disposarà de vuit vies, quatre per a la línia del Maresme i quatre per a la de Granollers, malgrat que la desviació al traçat definitiu no es podrà fer en un dia. Serà necessari un tall de la circulació de l’R2 i l’R11 entre El Clot i Montcada i Reixac durant tres mesos. Si tot va com ha d’anar, està previst que comenci a l’agost i que abans de finals d’any es pugui reestablir el servei amb plena normalitat. Es farà coincidir també amb la inauguraci­ó de l’estació de Sant Andreu Comtal, que ja és a la fase final dels treballs.

El pas dels trens de la línia de Granollers per l’interior de la Sagrera, a uns vint metres de profundita­t, es considera la segona gran fita en el que Adif anomena “l’estació d’estacions”, ja que està pensada per acollir tots els serveis ferroviari­s, i també el metro i un intercanvi­ador de bus urbà i interurbà. La primera va ser quan van començar a circular els trens de la línia del Maresme. El pas següent és més llunyà i ambiciós: l’arribada dels trens d’alta velocitat. Ahir la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ho va situar a l’horitzó del 2025. Aleshores confia que els trens AVE passin per la planta superior de l’estació, però encara sense aturar-s’hi.

L’acabament de l’estació de la Sagrera pròpiament dita, fent-la accessible per als viatgers, continua sense data. Serà “com més aviat millor”, segons Sánchez, que va visitar ahir les obres de la Sagrera amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, que es va mostrar sorpresa del ritme de les obres. “La Sagrera ha passat d’agafar ritme a agafar forma”, va assegurar Sanz, desitjosa que “la ciutat pugui resoldre aquesta ferida urbana”.

Al ministeri han après la lliçó i prefereixe­n no posar terminis d’acabament després que l’Executiu del Partit Popular veiés superats els calendaris una vegada i una altra. Prefereixe­n aferrar-se als avenços que es poden veure per demostrar el progrés dels treballs. Si l’estiu del 2019 es va celebrar l’execució del 40%, tres anys després s’ha assolit el 60%.

Més enllà dels percentatg­es, hi ha elements visibles, com el pas dels trens per l’interior de l’estació de la Sagrera i l’anar i venir constant a la zona d’obres, que fan pensar que algun dia, tard o d’hora, s’acabaran. ●

L’AVE s’espera per al 2025, però només de pas, perquè la data d’acabament continua sent una incògnita

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les vies de la línia de Granollers s’estan instal·lant a la planta inferior de la Sagrera
MANÉ ESPINOSA Les vies de la línia de Granollers s’estan instal·lant a la planta inferior de la Sagrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain