La Vanguardia (Català-1ª edició)

Calvet respon a Colau: els creuers aporten un “benefici indiscutib­le”

-

La limitació del nombre de creuers que rep Barcelona, proposada per Ada Colau, seguint el model de Palma, no és del grat del president del port, Damià Calvet, que, preguntat ahir per la qüestió, va defensar la importànci­a que aquest tipus de trànsit té per a la ciutat i Catalunya. Suposa, a parer seu, un “benefici indiscutib­le”, tant econòmic com reputacion­al. El 2019, l’any abans de la pandèmia, la capital catalana va rebre 3,1 milions de creueriste­s, una xifra que la va consolidar com la primera base europea i la quarta del món.

Calvet va subratllar el “gran valor afegit” dels creuers, ja que aporten 1.000 milions d’euros a l’any i ocupen 9.000 persones. La despesa mitjana diària d’un creuerista, va detallar, és de 230 euros, quan la d’un turista estàndard no arriba a 70. Amb tot, va afegir, el port “no minimitza ni amaga” dos impactes negatius d’un trànsit que suposa el 10,6% del total de la infraestru­ctura: la massificac­ió puntual en certes zones i la contaminac­ió. Sobre el primer, va destacar que s’està fent un “treball constant” amb l’Ajuntament, a través de Turisme de Barcelona, per estudiar possibilit­ats de redistribu­ció dels turistes que arriben, a través dels autobusos llançadora que faciliten el port. I, pel que fa a la pol·lució, va recordar que s’obliga els creuers a emetre un màxim d’un 0,1% d’òxids de sofre (menys que el legal i el recomanat per l’OMS) i que els creuers suposen un 0,73% del total català d’emissions d’òxids de nitrogen i un 0,23% de partícules contaminan­ts.

El president del port va assegurar que “s’està complint” amb la reubicació i la limitació de les terminals pactada amb l’Ajuntament el 2018, que implica reduir de nou a set les terminals i situarles al moll Adossat, cosa que facilita que el de Barcelona estigui obert a la ciutadania.

També va retreure Calvet al govern de Colau que anunciés l’obertura dels comerços els diumenges entre el 15 de maig i el 15 de setembre: “No pots anar generant reclams i després pretendre limitar”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El Valiant Lady i el Wonder of the Seas ahir a Barcelona
ÀLEX GARCIA El Valiant Lady i el Wonder of the Seas ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain