La Vanguardia (Català-1ª edició)

Clam per evitar que se suprimeixi el jutge de pau

Una nova llei del Ministeri de Justícia vol suprimir aquesta figura, creada a finals del segle XIX

-

La Generalita­t lidera un front comú per evitar que desaparegu­in els jutges de pau a Catalunya, una figura que una nova llei impulsada pel Ministeri de Justícia pretén suprimir. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, vol que els grups parlamenta­ris catalans introdueix­in una esmena a la nova llei que permeti blindar aquest col·lectiu a Catalunya, una de les comunitats on estan més implantats.

Fins a 898 dels 947 municipis catalans disposen de jutges de pau, i les seves actuacions es basen principalm­ent en la mediació i resolució pacífica dels conflictes. Però també són competents en àmbits del registre civil, temes civils o penals. “Són mediadors nats, que ajuden a la convivènci­a de pobles i ciutats”, va destacar ahir Ciuró després de reunir-se amb una trentena de jutges de pau de la demarcació de Girona. Aquestes trobades les repetirà en altres territoris fins al 20 de juny, quan previsible­ment s’acabarà el termini per presentar esmenes a la futura llei. “És una figura del tot arrelada a la realitat catalana que cal mantenir i potenciar”, va assenyalar Ciuró, que confia que la nova norma acabarà introduint l’esmena que ha de permetre als jutges de pau catalans continuar exercint les seves funcions.

També a alguns d’ells aquesta nova llei els ha agafat per sorpresa. És el cas de Joan Llobet, jutge de pau de Cadaqués des de fa set anys, que ahir expressava dubtes davant la pèrdua per part del ciutadà d’una figura de proximitat com aquesta. “No tenim horaris, estem localitzab­les a qualsevol hora i coneixem la gent dels nostres pobles; quan algú truca a la nostra porta, en un 99% de casos ja sabem per què ve”, va explicar Llobet. En la mateixa línia es va posicionar la titular de Salt, Francesca Terrón, que també s’oposa a eliminar aquests jutges no profession­als. “La població quedarà òrfena d’un servei públic de proximitat molt important: el jutge de pau no pot desaparèix­er”, va indicar Terrón, que fins i tot va reclamar més competènci­es que les que ja tenen ara, com que se’ls permeti fer conciliaci­ons de parelles que es volen divorciar sempre que no hi hagi fills en comú.

Amb la nova llei, la figura del jutge de pau serà substituïd­a per l’oficina municipal de justícia, el titular de la qual serà un funcionari de carrera. Aquesta situació, en el cas de pobles petits, podria comportar una feina extra a altres treballado­rs públics, com el secretari o el tècnic municipal.

Al marge de l’esmena en la futura llei, es promouran mocions municipals, parlamentà­ries i la compareixe­nça dels jutges de pau al Congrés dels Diputats per fer pedagogia sobre la importànci­a d’una figura no profession­al creada el 1855 com a primer esglaó de l’administra­ció de justícia. ■

Fins a 898 dels 947 municipis catalans tenen aquesta figura que resol conflictes

 ?? XAVIER PI / ACN ?? Una trentena de jutges de pau de Girona després de reunir-se ahir amb la consellera de Justícia
XAVIER PI / ACN Una trentena de jutges de pau de Girona després de reunir-se ahir amb la consellera de Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain