La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tarragona enderrocar­à per fi la mola de formigó del Miracle

El pla, amb 3,3 milions dels Next Generation, recuperarà espais naturals davant del mar i al Francolí i el Gaià

- EOTEVE GIR LT

La plataforma de formigó, acer i fusta de la platja del Miracle de Tarragona i el seu esperat desmantell­ament com a símbol d’un ambiciós pla (4,2 milions) per renaturali­tzar alguns dels espais de més valor mediambien­tal de la ciutat, al front marítim o a la desembocad­ura fins al mar dels rius Francolí i Gaià. En un context d’emergència climàtica, raona l’Ajuntament, la prioritat és recuperar part del terreny perdut per la natura a cop d’urbanisme i ciment.

“Estem davant un canvi de paradigma: els diners que venen en milions a l’administra­ció local ara serviran per retirar formigó, no pas per posar-ne, i per renaturali­tzar”, va destacar ahir Elena Miguel, regidora de Medi Ambient a Tarragona, al costat de la plataforma de la platja del Miracle. Els fons Next Generation finançaran 3,3 milions del pla i permetran retirar per fi el “mamotreto”–així és com es coneix a Tarragona– de ciment ubicat a pocs metres de la platja més urbana i concorregu­da de la ciutat.

El govern municipal encara no sap què farà amb l’espai que es recuperarà al costat de la platja del Miracle, gràcies a l’enderroc de l’estructura actual. L’elevat cost de la demolició i la inoperànci­a política han deixat la mola en els llimbs. Sí que se sap que servirà per guanyar terreny al costat de la platja, davant del mar. Quan hi hagi forts temporals, cada vegada més freqüents i virulents, el Miracle tindrà més capacitat de resistènci­a i perdrà, si es compleix la teoria, menys sorra.

Justament ahir el Ministeri per a la Transició Ecològica va començar a reposar sorra amb l’anar i venir de camions en aquesta platja, molt castigada aquest hivern i ara amb molt menys espai a la sorra per als banyistes.

L’actuació més ambiciosa del pla municipal, batejat com a GreenBelt’26 per la inversió abundant i pel seu impacte mediambien­tal, es desplegarà en el tram final del Francolí. Un terç de tot el pressupost es destinarà a naturalitz­ar el tram més urbà. Es tracta d’una zona convertida ja des de fa anys pels ciutadans en espai de lleure i esport, a prop del centre comercial Parc Central.

L’Ajuntament tarragoní s’ha fet seu el projecte d’Ecologiste­s en Acció a la desembocad­ura del Francolí, riu maltractat històricam­ent per la indústria i l’elevada pressió urbana, de cabal molt irregular per les recurrents sequeres. També s’actuarà a la desembocad­ura del Gaià, un altre riu maltractat, ja a la frontera amb Altafulla.

Tot i que encara no hi ha un ca

“Estem davant un canvi de paradigma; els diners serviran per retirar ciment i no pas per posar-ne”

lendari concret, la previsió del govern municipal és que les primeres obres del pla comencin abans que s’acabi el mandat d’aquí un any (2023). Abans que s’acabi el 2026 totes les obres costejades amb els Next Generation hauran d’estar executades.

Per pagar el pla més ambiciós de la història de Tarragona en matèria mediambien­tal, el govern municipal (ERC, Junts i la CUP), en minoria i sense pressupost, va haver d’aprovar una modificaci­ó de crèdit per valor de gairebé 600.000 euros. És la quantitat correspone­nt a un 5% del pressupost de totes les actuacions, tal com exigeix la convocatòr­ia dels Next Generation. Després de rebre els fons europeus, el pròxim pas serà construir un consell municipal de medi ambient com a ens fiscalitza­dor.

El projecte és la suma d’actuacions diferents en l’àmbit fluvial, marítim i terrestre, amb l’Anella Verda de Tarragona, el gran pulmó de la ciutat, com a fil argumental. ●

 ?? XAVI JURIO ?? La plataforma per als vianants construïda el 2001 sobre la sorra fa nou anys que està tancada al públic
XAVI JURIO La plataforma per als vianants construïda el 2001 sobre la sorra fa nou anys que està tancada al públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain