La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ángel Schlesser, premi Nacional de Moda

El jurat ha reconegut l’estètica del dissenyado­r càntabre i la seva trajectòri­a

- RED CCI

Ángel Schlesser (Santander, 1957) ha estat guardonat amb el premi Nacional de Disseny de Moda 2022, segons va anunciar ahir el jurat d’aquest guardó que anualment concedeix el Ministeri de Cultura i Esport, i que està dotat amb 30.000 euros.

El jurat ha destacat “la completa trajectòri­a artística i emprenedor­a d’un creador espanyol que va consolidar una determinad­a estètica fins a fer-la reconeixib­le internacio­nalment, de línies pures i innovadore­s”. I ha afegit que “la seva obra descriu una atenció cap a dones profession­als i contemporà­nies, que suposa un exemple per a les joves generacion­s de dissenyado­rs”.

Àngel Fernández Ovejero, el seu veritable nom, va començar profession­alment al món del dret i de la banca. Però el 1983 va fer un gir de 180 graus i es va passar al món de la moda de la mà del modista Juan Rufete, dissenyant moda masculina.

La seva costura impecable i afavoridor­a, així com l’estil minimalist­a, també va seduir les dones. “Vaig començar a dissenyar per a la dona quan algunes em van demanar peces per poder

combinar jaquetes americanes”, explicava en una entrevista.

Només set anys després, el 1990, va debutar a la passarel·la Cibeles amb un èxit sonat i sis anys després, va obrir la primera botiga a Madrid. La marca va anar creixent de manera progressiv­a i va arribar a tenir vuit botigues per tot Espanya i diversos córners a El Corte Inglés. També va treure una línia de perfums i de complement­s, a més de crear el vestuari per a la pel·lícula Hazlo por mí ( 1998), d’Ángel Fernández Santos.

Amant de les línies depurades, les seves peces estaven dissenyade­s per a una dona urbana, fins que el 2016, Schlesser va decidir vendre la major part de la marca a Óscar Areces per centrar-se en el disseny, l’art i l’interioris­me al capdavant de Galería A.

La reina Letícia, que sempre dona suport a la moda espanyola ha vestit d’Ángel Schlesser, igual que la infanta Elena, les populars Ana Pastor o Soraya Sáenz de Santamaría i l’actriu Blanca Suárez, que ha estat imatge del perfum de la firma.

El jurat d’aquest any del premi Nacional de Disseny ha estat presidit per Adriana Moscoso del Prado Hernández, directora general d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació; el vicepresid­ent ha estat Carlo Penna Gómez, subdirecto­r general de Promoció d’Indústries Culturals. Com a vocals van actuar Helena López de Hierro D’Aubarede, directora del Museu del Vestit - Centre d’Investigac­ió del Patrimoni Etnològic (CIPE); Antonio Alvarado Almarcha, premi Nacional de Disseny de Moda del 2021; Natalia Bengoechea Navarrete, especialis­ta en tendències i directora artística de Madrid Es Moda; Héctor Jareño Amieva, dissenyado­r i comissari especialis­ta; María José Soler Cera, periodista i escriptora especialit­zada en moda; Andrés Aberasturi Páez, dissenyado­r, empresari i especialis­ta en moda; i María Ángeles López Fernández Cao, especialis­ta en moda i en investigac­ions des de

Va començar amb roba per a home, fins que les dones es van enamorar del seu estil minimalist­a

la perspectiv­a de gènere.

Abans que Ángel Schlesser, el premi Nacional de Disseny de Moda ha recaigut en Antonio Alvarado (2021), Ana Locking (2020), Adolfo Domínguez (2019), Miguel Adrover (2018), Ágatha Ruíz de la Prada (2017), David Delfín (2016), Sybilla (2015), Josep Font (2014), Amaya Arzuaga (2013), Manolo Blahnik (2012), Elio Berhanyer (2011), Paco Rabanne (2010) i Manuel Pertegaz (2009). ■

 ?? Barcelco ?? Áng l Schl s
s r. El dissenyado­r al setembre a la passarel·la Mercedes-Benz Fashion Week Madrid
Barcelco Áng l Schl s s r. El dissenyado­r al setembre a la passarel·la Mercedes-Benz Fashion Week Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain