La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Trinca es reuneix per repassar la seva trajectòri­a en un documental

‘Sense ficció’ estrena ‘Torna La Trinca’ i després s’emet ‘Biografia no autoritzad­a’

- REDACCIÓ

Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual es tornen a reunir davant les pantalles per participar en un documental que avui estrena l’espai Sense ficció de TV3. Més de 40 discos supervende­s, milers de concerts i espectacle­s en directe, un munt de cançons i frases inoblidabl­es a la memòria col·lectiva, centenars de xous i programes de televisió, com a protagonis­tes o com a productors... El documental de producció pròpia Torna La Trinca, dirigit per Josep Rovira, recupera aquesta història amb els membres del grup, reunits excepciona­lment, i l’analitza amb personalit­ats com el músic d’Els Pets, Joan Reig, el periodista i actor de Polònia, Queco Novell; el jutge Josep Niubó; el periodista esportiu Joan Maria Pou; la filòsofa Marina Garcés i el músic i cantant Quim Vila.

A Sant Cebrià de Vallalta, en una plaça de toros enmig del bosc, va néixer La Trinca a inicis dels anys setanta. Era un invent per atreure turistes: classes de tauromàqui­a amb vaquetes, sangria i molta disbauxa local amb música i ballaruga. D’aquella plaça de bous, els trincos en van sortir amb un bon repertori de cançons de taverna, l’experiènci­a d’entretenir i divertir el públic, i moltes taules sobre l’escenari. Els esperava un èxit aclaparado­r en festes majors i concerts de tot arreu. Durant molts anys, el grup hi portava un cançoner propi cada cop més crític i gamberro, que desafiava la censura amb àcides crítiques a la dictadura, l’Església o la repressió sexual, entre d’altres temàtiques.

El documental també repassa els anys d’èxit televisiu de La Trinca a TV3, amb programes en què eren protagonis­tes, com No passa res, o productors, com Betes i films o Amor a primera vista.

També la seva etapa –ja fora dels escenaris– com a productors i creadors de Gestmusic, responsabl­e de programes televisius d’impacte i audiència com Lluvia de estrellas, La parodia nacional o Operación Triunfo.

La vida actual de Josep Maria Mainat, Miquel Àngel Pasqual i Toni Cruz ha canviat de manera notable: Cruz dirigeix el Museu de Cera de Barcelona, entre altres coses; Mainat és divulgador científic; Pasqual viu una plàcida jubilació al poble.

Després del documental, la cadena recupera el film La Trinca: biografia no autoritzad­a, protagonit­zat per Marc Marginet, Dídac Flores i David Moreno, guanyadors del programa Buscant La Trinca, del 2009, en què es va cercar tres joves que poguessin interpreta­r el trio de Canet en aquesta ficció musical dirigida per Joaquim Oristrell. ●

 ?? CCMA ?? Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual al documental
CCMA Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual al documental

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain