La Vanguardia (Català-1ª edició)

La biblioteca García Márquez crea un festival

KM Amèrica portarà a Barcelona més de vint escriptors llatinoame­ricans

- XAVI AYÉN

Amb el bust de bronze de Gabo acabat de col·locar, i encara no fixat, a la lleixa d’una finestra de la primera planta mirant somrient els exemplars de les seves primeres edicions, la biblioteca Gabriel García Márquez –que s’inaugurarà dissabte, 28– va acollir ahir la presentaci­ó del nou festival de literatura llatinoame­ricana KM Amèrica, que se celebrarà del 16 al 19 de juny i que portarà un destacat planter d’autors a la seva flamant seu de la Verneda, al costat de la comissaria de policia.

Un total de 22 escriptors procedents d’onze països protagonit­zaran diversos actes i taules rodones al llarg de quatre dies. Es tracta dels argentins Selva Almada, Ariana Harwicz i Martín Caparrós, els mexicans Cristina Rivera Garza, Roberto Wong i Alain-Paul Mallard, l’equatorian­a Mónica Ojeda, la porto-riquenya Marta Aponte Alsina, el peruà Gustavo Faverón Patriau, el costa-riqueny Carlos Fonseca, les colombiane­s Laura Restrepo i Vanessa Londoño, el brasiler Itamar Vieira Junior, el cubà Abilio Estévez, la xilena Constanza Ternicier i la dominicana Sorayda Peguero. S’hi afegiran autors locals, com Llucia Ramis, Víctor Balcells o Núria Bendicho.

El director del certamen, el mexicà Eduardo Ruiz Sosa, diu que els criteris han estat posar l’èmfasi en el que és “perifèric, arriscat i no normatiu” donant protagonis­me a països i autors no centrals del cànon ni de les llistes de supervende­s. Així, fins i tot a les nacions que tenen una indústria editorial potent i bona difusió dels seus escriptors es posen els ulls a les regions perifèriqu­es, “en zones, cossos i personatge­s que queden marginats en la història però a qui justament la literatura reconeix el seu lloc i els explica”.

El diàleg de la literatura amb el món del teatre és un dels trets distintius de KM Amèrica, que organitzen Casa Amèrica Catalunya i Bibliotequ­es de Barcelona. Cada any, en el marc del festival, s’adaptarà a l’escena una obra narrativa: aquesta vegada serà La débil mental, d’Ariana Harwicz, i, a partir de la següent edició, un jurat (Aina Tur, Jorge Volpi i Jordi Carrión) decidirà entre els projectes que enviïn les editorials.

“Fa molt que Casa Amèrica Catalunya volia celebrar un festival de literatura llatinoame­ricana”, afirma Marta Nin, directora d’aquesta institució. “Molts barcelonin­s tenen vincles amb la zona, i volem que sigui un punt de trobada dels autors llatinoame­ricans i els catalans”. També s’activarà una ruta sobre la relació que va tenir García Márquez amb la ciutat de Barcelona.

Ferran Burguillos, gerent de Bibliotequ­es de Barcelona, afirma que “un dels objectius és donar veu a qui no sempre n’ha pogut tenir”. També va anunciar que l’emissora de ràdio veïnal que acollirà el recinte es dirà Radio Maconda.

Ahir el bust de García Márquez –donació de l’autor, Óscar Noriega– semblava que estava d’acord amb tot el que anava escoltant, encara que potser estava una mica cansat. Ha viatjat des de Cartagena, a Colòmbia, seguint els passos de Gabo el 1967. ●

 ?? NA  R JsItA o ARt ?? El bust de García Márquez ahir observant la prestatger­ia amb les seves primeres edicions (fora de pla)
NA R JsItA o ARt El bust de García Márquez ahir observant la prestatger­ia amb les seves primeres edicions (fora de pla)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain