La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mbappé es posa patriota

El crac diu que en la decisió de quedar-se a París hi ha pesat molt “el costat sentimenta­l” com a francès perquè és conscient de la seva responsabi­litat amb el seu país

- EUSEBIO VAL París. Corres o sa

L’estratega polític dels Estats Units James Carville va encunyar el 1992 una frase que es va fer cèlebre: “És l’economia, estúpid!”. Carville va conduir cap a la victòria Bill Clinton davant Bush pare, malgrat que aquest últim havia guanyat la primera guerra de l’Iraq. L’economia va ser el factor clau. Trenta anys després, Kylian Mbappé, el futbolista més desitjat del moment, va revelar ahir que ha estat “el costat sentimenta­l”, per la condició de francès, el motiu principal que el Reial Madrid perdés la batalla per contractar-lo.

Aquest “costat sentimenta­l”, potser el nou paradigma del negoci futbolísti­c, no era gaire evident a l’inici de la roda de premsa al Parc dels Prínceps. Semblava més un funeral que no pas una festa. Mbappé i el president del club, el qatarià Nasser al-Khelaifi, tots dos amb vestit fosc i corbata, estaven extraordin­àriament seriosos.

“Mantenim el millor jugador del món”, va presumir d’entrada el president, en un francès amb fort accent àrab. Al-Khelaifi va elogiar la competitiv­itat del jugador i el desig comú de “guanyar, guanyar, guanyar!”. El dirigent va agrair a la família de Mbappé, que s’asseia a primera fila, “haver cregut en el nostre projecte”.

Al-Khelaifi va ser breu, sabedor que el protagonis­ta era el davanter. Mbappé va demostrar altre cop la seva habilitat mediàtica. Potser s’havia preparat les respostes, però no es notava pas. També es va expressar en un perfecte anglès amb accent americà. Mbappé va confessar la rellevànci­a que ha tingut en la seva decisió “el costat sentimenta­l”. En diverses ocasions va insistir que abandonar el seu país era difícil perquè “vull viure i envellir aquí”, i va recalcar la responsabi­litat davant França i “la importànci­a que tinc al país”. Només li va faltar dir que havia rebut una trucada del president Macron i que no va poder negar-se a seguir el seu consell, per deure patriòtic. Amb tot, va reconèixer que no sap què farà d’aquí tres anys, quan s’acabi el seu nou contracte, i va deixar així la porta oberta a un canvi d’aires. Si se n’hagués anat ara, no “ho hauria fet per la porta petita, me n’hauria anat com un gran jugador”. És clar que vol consolidar encara més la seva llegenda a França.

Segons Mbappé, ha estat “una decisió difícil”, que va prendre la setmana passada. Va constatar amb naturalita­t que l’any passat sí que volia anar-se’n al Reial Madrid, per una “convicció íntima”, però ara “el context és diferent, esportivam­ent i personalme­nt”. Malgrat la diplomàcia, va ser evident que feia més èmfasi en el compromís amb França que en un entusiasme molt gran per continuar al PSG. Va esmentar, això sí, la influència que hi ha tingut la voluntat de club que “canviïn bastantes coses al pla esportiu”.

El campió del món el 2018 va negar que el període d’incertesa sobre el seu futur hagi suposat massa pressió sobre ell. Va recordar que des dels 14 anys ha viscut en aquestes condicions i per a ell és normal. La seva estratègia ha estat concentrar-se en la feina. “Sempre he volgut refugiar-me en el futbol, que és el millor que sé fer”, va afegir.

A Al-Khelaifi li van preguntar per la violenta reacció del president de la federació espanyola, Javier Tebas. El màxim responsabl­e del PSG va demanar respecte per al seu club i per al jugador. Tot i que no va voler entrar en polèmiques, va deixar caure que el fitxatge és una bona notícia per a la lliga francesa i, en canvi, l’espanyola “no és la mateixa que fa tres o quatre anys”. “Crec que és fantàstic per a França que mantinguem el millor jugador del món”, va destacar el president.

Després de la roda de premsa, Mbappé va sortir a fora de l’estadi per saludar els seguidors que l’aclamaven. Va posar davant els fotògrafs estenent ambels braços, somrient, una bufanda dels ultres de la graderia Auteuil, els aficionats més fidels però també els més exigents. Demanaran aviat resultats. ●

El context esportiu i personal és diferent respecte al d’ara fa un any”

Vull viure i envellir a França; soc conscient de la meva importànci­a al país” Kylian Mbappé

Mantenim el millor jugador del món, gràcies per creure en el nostre projecte”

La Lliga espanyola ja no és la mateixa de fa tres o quatre anys” Nasser al-Khelaifi

 ?? FRANCK FIFE / AFP ?? Màxima expectació als voltants del Parc dels Prínceps per l’arribada ahir de Kylian Mbappé
FRANCK FIFE / AFP Màxima expectació als voltants del Parc dels Prínceps per l’arribada ahir de Kylian Mbappé

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain