La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·lesdemana a Espanya un pla “creïble”per reduir el deute a mitjà termini

La Comissió Europea vol avaluar “tots els passos” de la reforma de les pensions

- BEATRIZ NAVARRO

Mesures extraordin­àries per a temps extraordin­aris, però sense passar de la ratlla. Dos anys després de desfer-se temporalme­nt de la cotilla del pacte d’estabilita­t per afrontar les conseqüènc­ies econòmique­s de la pandèmia, la Comissió Europea va proposar ahir de postergar un any més, fins al 2024, la tornada a la disciplina pressupost­ària per ajudar així els governs a respondre al cop de la guerra a Ucraïna, però enmig d’intenses crides a la prudència.

“Estem lluny de la normalitat”, però això no significa que “estiguem convidant a gastar sense control”, va assenyalar en roda de premsa el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, conscient de les reticèncie­s que la iniciativa pot suscitar en certs països. De fet, les recomanaci­ons per a Espanya i altres països amb alts nivells de deute, com Itàlia, Grècia i Portugal, són molt més estrictes.

En el cas d’Espanya, Brussel·les va aconsellar ahir màxima cautela en les polítiques de despesa pública a mitjà termini. Malgrat que les seves previsions de creixement són inferiors a les que té el Govern espanyol, la Comissió Europea considera que el marc macroeconò­mic per a l’any 2022 és “realista”, però veu amb preocupaci­ó l’horitzó a partir del 2023. La seva recomanaci­ó és que a partir d’aquell any garanteixi “una política fiscal prudent”, en particular assegurant-se que la despesa corrent finançada amb fons nacionals “es manté per sota del potencial de creixement de l’economia a mitjà termini”, afirmen les recomanaci­ons remeses ahir a Madrid.

Els principals desequilib­ris macroeconò­mics d’Espanya identifica­ts per Brussel·les són els elevats nivells de deute exterior i atur. Encara que les polítiques del Govern han permès retallar el deute públic d’acord amb les recomanaci­ons europees des del 2019, per al període més enllà del 2023 Brussel·les espera una política fiscal que inclogui mesures “per assegurar una reducció creïble i gradual del deute, així com la sostenibil­itat a mitjà termini”.

A finals de l’any passat el deute públic espanyol es va situar prop del 120% del PIB, i, d’acord amb els càlculs de la Comissió, sense una política fiscal prudent, quan s’esgotin les partides del pla d’estímul europeu, el risc que es dispari a nivells previs a la pandèmia és “molt alt”, segons els serveis comunitari­s.

Amb tot, Brussel·les reconeix la necessitat que el Govern doni suport “temporal i específic” durant el 2023 a les llars i les empreses per encaixar l’augment dels costos de l’energia, i també que prevegi mesures d’atenció als refugiats ucraïnesos. I aconsella al Govern “ampliar les inversions públiques en la transició ecològica i digital” fent ús dels fons europeus per impulsar el desenvolup­ament de les energies renovables i les interconne­xions.

Un element clau per determinar la sostenibil­itat de les finances públiques espanyoles a mitjà termini és la reforma de les pensions actualment a debat. L’informe publicat ahir per la Comissió assenyala que amb l’anterior legislació (mai aplicada), la despesa en aquesta partida disminuiri­a, cosa que explica la necessitat que la reforma en potència, que inclou un mecanisme de solidarita­t intergener­acional, “mitigui els riscos a mitjà i llarg termini”.

L’anàlisi s’absté d’arribar a conclusion­s, però tant el Govern com l’Executiu comunitari van assenyalar ahir que mantenen un intens diàleg sobre aquest punt del pla espanyol. El vistiplau de Brussel·les serà imprescind­ible per rebre el tram d’ajuts del fons de recuperaci­ó que s’espera que demani a primers del 2023, la quarta petició programada en el pla espanyol. Serà llavors quan se’n valoraran formalment els efectes, però “ho anirem avaluant durant tots els passos del procés”, va apuntar Gentiloni. ■

Brussel·les recomana a Espanya “prudència” fiscal a partir del 2023, quan s’esgoti el pla de recuperaci­ó

La Comissió Europea vol analitzar la reforma de pensions “durant tots els passos” del debat

 ?? DPA VÍA EUROPA PRESS / EP ?? El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, amb el ministre alemany de Finances, Christian Lindner
DPA VÍA EUROPA PRESS / EP El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, amb el ministre alemany de Finances, Christian Lindner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain