La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lagarde diu que posarà fi als tipus d’interès negatius d’aquí uns mesos

- LALO AGU TINA

Comença el compte enrere. Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), va escriure ahir al seu blog que espera acabar el programa de compra de bons a començamen­ts de juliol, cosa que implicarà que els permetrà apujar els tipus d’interès en la reunió de juliol. Això és el que espera el mercat des de fa setmanes i sobre la qual cosa ja no es dubta.

Però Lagarde, altres vegades molt reservada referent als següents passos de la política monetària –les decisions de la qual s’adopten al consell de govern–, va afegir més detalls importants. “Basats en les perspectiv­es actuals, és molt possible que estiguem en posició d’abandonar els tipus d’interès negatius al final del tercer trimestre”, va dir la banquera. Els tipus de dipòsit del BCE als bancs estan en un -0,5%, amb la qual cosa això implica que, previsible­ment, hi haurà una pujada de 25 punts en la cita de juny i de 25 més al setembre.

Els comentaris de Lagarde van provocar una forta apreciació de l’euro, que se’n va anar per sobre dels 1,97 euros, i de les borses. En el cas de l’Ibex, la pujada va ser d’un 1,7% fins als 8.600 punts, amb un clar protagonis­me dels bancs. L’alça de tipus beneficia la recuperaci­ó dels seus ingressos financers. Banc Sabadell es va disparar un 6%, mentre el Santander i CaixaBank van avançar gairebé un 4% i Bankinter i BBVA van limitar els guanys a un 3%.

Lagarde va aprofitar el seu blog per recordar el full de ruta, d’acord amb el mandat del BCE. “Si veiem que la inflació s’estabilitz­a en un 2% a mitjà termini, serà apropiada una normalitza­ció addicional i progressiv­a dels tipus d’interès cap al tipus neutre”, proper a aquest 2%.

Només en el cas d’un rescalfame­nt de l’economia europea provocat per la demanda tindria sentit, segons Lagarde, que els tipus pugin per sobre d’aquest nivell. La gradualita­t, opcionalit­at i flexibilit­at marcaran el camí al BCE. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain