La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les deslocalit­zacions fiscals fraudulent­es a Madrid es redueixen i creixen les foranes

La Generalita­t impulsa sancions per valor de 29 milions per a un total de 45 expedients

- EDUARDO MAGALLÓN BAVIelECA

Enmig del debat sobre el dúmping fiscal de Madrid, les deslocalit­zacions fiscals fraudulent­es detectades per la Generalita­t el 2021 van baixar de 26 a 20 les que tenen com a destinació una altra comunitat autònoma, al mateix temps que creixien les que tenen destinació a l’estranger: de 13 el 2020 a 25 l’any passat. En total, van ser 45 expedients oberts per canvis de residència fiscal fraudulent­a, amb els quals s’espera recuperar uns 29 milions d’euros.

Tot i que el Govern no ha informat de cap a quina comunitat s’havien deslocalit­zat els contribuen­ts que havien comès frau, històricam­ent la immensa majoria eren cap a Madrid. La comunitat madrilenya és on es paga l’IRPF més baix d’Espanya, l’inferior impost de succession­s i està exempta de l’impost de patrimoni.

Des de fa uns anys, l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) analitza d’ofici tots els canvis de residència de grans patrimonis a la recerca de deslocalit­zacions fictícies. La norma diu de manera genèrica que el domicili fiscal és aquell en què el contribuen­t passi com a mínim un 50% dels dies d’un any més un. Només l’any passat es van sol·licitar 99 requerimen­ts d’informació per dubtes sobre el canvi de residència. Entre el 2019 i el 2020 es van aixecar 77 actes d’infracció per un import de 45,4 milions.

Segons un informe que es va fer públic ahir, la Generalita­t, a través de l’ATC, va fer aflorar l’any passat 338,5 milions d’euros procedents del frau fiscal, un 55% més que el 2020. És la xifra de recuperaci­ó de recursos més gran des del 2015.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, va dir ahir en la presentaci­ó de les dades en relació amb les acusacions sobre una elevada pressió fiscal que “Catalunya no és un infern fiscal”, sinó que es pretén convertir el país en “un infern per als defraudado­rs fiscals”.

Pel que fa al control sobre béns situats a l’estranger, l’import de frau descobert va ser de 22,1 milions el 2021, un 84% més que el 2020.

L’ATC efectua aquestes tasques d’inspecció sobre els impostos propis i cedits. Dels 338,5 milions d’euros de frau fiscal descoberts per l’ATC el 2021, succession­s i donacions va aportar 146 milions, un 37,2% més que el 2020. En patrimoni van aflorar 100,8 milions i 86,9 milions en transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s. ●

 ?? KR//F ?? L’Agència Tributària de Catalunya (ATC)
KR//F L’Agència Tributària de Catalunya (ATC)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain