La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cañadas vol que Barcelona es converteix­i en capital de la Mediterràn­ia

La candidata al Cercle creu que s’ha “de deixar de mirar cap a Madrid amb complex”

- MANE R E

Rosa Cañadas, una de les dues candidates a les eleccions per a la presidènci­a del Cercle d’Economia, va presentar ahir les línies generals del seu programa, proposant que Barcelona “deixi de mirar cap a Madrid amb complex, ha d’aspirar a molt més, s’ha de posicionar com a capital de la Mediterràn­ia, impulsora de talent, tecnologia i atracció d’inversions”. Segons el seu parer, en els últims temps, “el Cercle no parla sobre aquest tema malgrat l’increment de les tensions a la zona”.

La presidenta de la Fundació i de Trea Capital Partners, va ubicar aquest objectiu en la realitat d’un món canviant, afectat pels reptes “associats a la demografia, la immigració, la salut, la innovació científica i tecnològic­a”. Europa, va recordar, continua sent un eix central i per això va proposar registrar-se “com a grup d’interès per poder participar en tots els debats i consultes públiques que impulsa la UE”.

Cañadas va esbossar un programa crític amb l’últim període del fòrum d’opinió que aspira a presidir assenyalan­t que el que proposa és “recuperar la veu del Cercle, liderant els grans debats en l’esfera pública. És necessari que torni la veu serena i independen­t de l’entitat”. I va posar com a exemple d’aquesta absència l’ampliació de l’aeroport del Prat, qüestió en què segons la seva opinió el Cercle amb prou feines ha estat present i no ha tingut el paper d’entitat avançada que se n’espera.

També es va mostrar descontent­a amb l’evolució recent de les jornades anuals, les dues últimes celebrades a Barcelona. Cañadas considera que els socis creuen que no “se’ls té en compte i les jornades han evoluciona­t cap a menys debats i sense possibilit­ats de preguntar als polítics, que les utilitzen com a plataforma per presentar els seus discursos sense sotmetre’s a preguntes”. En aquest sentit, Cañadas es va comprometr­e que si és elegida això no tornarà a passar i el president del Govern haurà d’acceptar preguntes, com passava en el passat.

Com a alternativ­a a l’actual model, l’aspirant proposa que les Jornades de Barcelona siguin més curtes, d’un sol dia, i es reeditin les de Sitges, lloc tradiciona­l de la seva celebració fins fa tres anys. Cañadas defensa que a la localitat del Garraf l’ambient era més propici per a la reflexió entre els socis i amb els ponents.

També propugna una reforma dels estatuts que “assegurin en el futur eleccions exemplars”. I va assegurar que havia plantejat des de fa mesos a l’actual junta “consensuar els articles dels estatuts que no eren gaire clars, perquè les eleccions siguin justes i es defensin els drets del soci”. Per això, va assenyalar: “Em vaig oposar a la integració de més de 200 socis només per votar, em sembla que no era ètic, i a la recollida d’avals quan encara no s’havien convocat les eleccions”.

Sense revelar els integrants de la seva junta, cosa que tampoc no va fer l’altre candidat, Jaume Guardiola, quan va presentar les seves propostes fa una setmana, sí que va explicar que deixarà un nombre rellevant obert per recollir persones de l’actual directiva.

Va defensar que la seva llista serà transversa­l i “inclourà representa­nts de les start-ups, grans corporacio­ns i pimes”, a més del món acadèmic i social. Cañadas va voler recalcar especialme­nt l’impuls a la igualtat de gènere: “No vull que les dones es limitin a moderar debats, vull que els liderin”.

El procés per a l’elecció de la nova presidènci­a del Cercle culminarà amb la votació el 12 de juliol. Un mes abans, una junta electoral proclamarà els candidats, que necessiten presentar un mínim de 50 avals dels socis. ●

Critica el model de jornades en què els socis veuen polítics que fan el seu discurs i no accepten preguntes

Proposa recuperar les tradiciona­ls reunions de Sitges i mantenir, reduïdes, les de Barcelona

 ?? KLEX GARCIA ?? Rosa Cañadas ahir durant la presentaci­ó de la seva candidatur­a a la premsa
KLEX GARCIA Rosa Cañadas ahir durant la presentaci­ó de la seva candidatur­a a la premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain