La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Villarejo és el subproduct­e final de l’aparell repressiu franquista”

- 44UÍS AMIGUET

Per què tenim un Villarejo? El comissari Villarejo és el subproduct­e final de l’aparell repressiu franquista. Què caracterit­za Villarejo? La impunitat. Sempre actua donant per feta la seva impunitat... I l’hi van concedir durant anys! De fet, ningú no l’hi discuteix. Passa de servir al franquisme a servir-se també de la democràcia alhora que, en paral·lel, serveix a poderosos del PP i de l’Ibex.

Personatge­s com Villarejo existeixen perquè encara són útils als qui el mantenen?

Personatge­s com Villarejo en l’aparell de seguretat de l’Estat aconseguei­xen passar del franquisme a la democràcia gràcies a la suposició generalitz­ada que contra el terrorisme criminal, per qui tot s’hi val contra l’Estat, l’únic eficaç és un tot s’hi val policial.

I el tot s’hi val garanteix la impunitat?

Aquests policies són hereus dels torturador­s dels GAL; les trames de corrupció policial i les claveguere­s de l’Estat encara operatives, com en el cas Pegasus.

Franco va morir al llit, però el franquisme va sobreviure en comissaria?

Franco va morir al llit, però al franquisme el van anar matant els ciutadans al carrer amb mobilitzac­ió social...

Tots els ciutadans?

No podem negar que tenia cert suport social que legitimava també aquella impunitat de què van gaudir els Villarejos.

Són una xarxa o van per lliure?

En la dictadura, la secreta franquista reprimia i torturava, però, a més, aquells policies fora de la feina també duien vides normals amb les seves famílies, amics... I no oblidi que la policia secreta va ser per a ells, en general de classe baixa, un ascensor social.

Els seus sous no eren més aviat reduïts?

Però rebien medalles amb sobresous inclosos. A més, molts policies treballave­n en paral·lel per a empresaris.

La banalitat del mal a l’espanyola?

En efecte, tots admetien aquella impunitat com imprescind­ible per a la seguretat de l’Estat i així la repressió i les seves claveguere­s s’integren a la normalitat postfranqu­ista.

Algú havia de fer-ho, però ningú no havia de dir-ho?

Mentrestan­t, les elits i els seus hereus van anar acceptant que els valors del franquisme ja eren obsolets a finals dels seixanta i setanta

en moralitat, sexualitat, cosmopolit­isme i política...

Per què l’aparell policial franquista sobreviu a la transició?

Perquè els qui la fan han aconseguit el seu poder gràcies al franquisme, com Suárez i la majoria de la UCD, i no jutjaran els seus propis crims.

Com els policies heretats del franquisme encara els eren útils?

El que no volien les elits franquiste­s que dissenyen la transició és que se’ls escapés de les mans, com a Portugal, i acabés en revolució. Per això, més o menys discretame­nt, donen suport a la pervivènci­a de l’aparell de repressió franquista amb la coartada de la seva utilitat contra ETA.

Qui són aquest aparell repressiu?

Un cas paradigmàt­ic és Conesa. Va militar a les Joventuts Socialiste­s Unificades en la guerra i es va passar a la Brigada Político-Social franquista després de perdre-la.

Sabien adaptar-se a les circumstàn­cies? Hi són també el Rubio i el Peque, dos militants comunistes que es cartejaven amb Carrillo i després es va saber que treballave­n també per a la Brigada. Conesa va arribar a ajudar Martín Villa a vigilar els líders del PSOE. I hi ha, a més, González Pacheco...

Billy el niño!

Va obtenir notorietat mediàtica, però no va ser més que una peça més en l’engranatge repressiu franquista fins que va ser jutjat pels atemptats d’Atocha.

Són casos coneguts: què revela vostè?

Que va ser Himmler, cervell de la Gestapo, qui va dirigir l’ensinistra­ment dels repressors franquiste­s junt amb Serrano Suñer i va inspirar la llei de Policia del 1941. També documenta com anys després actualitza aquella formació repressiva.

Ho van fer bé?

Fins als anys seixanta són eficaços infiltrant­se, analitzant i desarticul­ant l’antifranqu­isme, sobretot comunista. El primer gran error és jutjar ETA irrellevan­t.

La repressió policial franquista era igual per a tots els antifranqu­istes?

Era més dura contra els obrers, perquè era una policia també de classe. Dels anys quaranta als seixanta, molts fills de privilegia­ts del règim són antifranqu­istes a la universita­t, però, com havien de torturar els policies als fills dels caps i els seus poderosos amics?

Com ho ha documentat vostè?

La premsa franquista tracta de “vostè” aquells estudiants, com a les autoritats. A més, el franquisme temia patir represàlie­s internacio­nals si torturava intel·lectuals. I és el que va passar el 75 amb el tancament d’ambaixades.

Tinc 29 anys: seguiré investigan­t. Vaig néixer a Avilés: Astúries va patir la seva pròpia repressió. La policia secreta franquista era més dura amb els comunistes i els obrers perquè era també de classe. Mentre hi hagi conflictes l’Estat necessitar­à un aparell repressiu, però ara podem denunciar la tortura

 ?? Ba ??
Ba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain