La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 S’enredi en un negoci perillós. Fer camí veloçment. 2 Aquest és dels que fa sortir taquetes blanques a les sabates. Molt subtil en els seus plans malignes. 3 Mitja desena. Ocell que es passeja alegrement per Chivite. Mancat de testicles. 4 Sortida profession­al que tothom busca. Proveïdes de lobus. Acaba com comença. 5 Deïtat dels pagans. Que té una molècula tan poliamoros­a que és capaç de combinar-se amb dues o més molècules d’un àcid monobàsic per a formar una sal o un èster. 6 Tot terreny.

Fixa els ulls. Ball incomplet. Ho conec.

7 Associació de sediciosos domèstics. Ha tingut tirada. Deus de deure. 8 Res no és. Emir que foragita el romà. Autor sense ocellets al cap. Assistir a missa. 9 L’acció d’encalçar algú, tot jugant, segurament fins a la cuina. Relatada. 10 Esbocino. Associació de navegants literaris. La més vibrant de l’alfabet. 11 Comença a treballar al negoci de cara al públic. Superes la teva aversió a la fruita dolça. Fer que alguna cosa es mantingui a flor d’aigua. 12 Premi Nobel de literatura. Divideixo en tres parts iguals. Teresa Quaresma Ollé. 13 Us equivoqueu. Trípode. 14 Topònim habitual per cartografi­ar els Països Catalans. Passava d’aquesta vida a l’altra.

VERTICALS 1 Divulgar, segurament de manera oral. Tous de cabell que provoquen l’enveja dels alopècics. 2 Mullar lluny de casa. Impactes de futbolista. Hissa una bandera en una nau a vela.

3 Límit superior. Art d’embellir els edificis de manera sentimenta­l. El cor d’en Carles.

4 Publiquem llibres sobre la Piaff. Peixos anomenats bada. 5 En Rovira quan es tranquil·litza. Facis nitracions. La del Percebe és, probableme­nt, la més coneguda.

6 Teixit de lli que alguns micos porten al cul. La nota musical més vàcua. La comences pacient, et pot fer posar malalt i l’acabes fet un doctor. Sofre. 7 Còpula. Xocant amb les soques com la vaca cega. Exacte. 8 Gel doblement saludable. Ho reparteixo de franc. Enravenat i mig obert.

9 Sol precedir totes les condicions. Entreveu, de lluny, la figura de l’Elvira. L’aliatge més comú. 10 Càrrec d’abadessa. La guineu de moltes faules. 11 Metre que no és si cúbic ni quadrat. Embelleixo. Punta de pneumàtic. 12 Molt curt de vista. Varietats incolores i transparen­ts de l’òpal. 13 Agitem el ral. Cabra esvelta. En aquest indret.

14 Banyegades a les barricades. Ruixa alguna cosa espargint-hi gotetes com si fossin de rosada.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain