La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barón Rojo: “Hem marcat un abans i un després en la història del rock a Espanya”

- ESTEBAN LINÉS

Més de quaranta anys de carrera sense interrupci­ó avalen Barón Rojo com una de les referèncie­s de l’escena rockera espanyola, i especialme­nt del heavy metal. Tenien previst dedicar l’any 2020 a acomiadar-se de la seva nombrosa afició, repartida per mig món, però la covid els va trastocar els plans.

Ara tornen als escenaris, però sense dates immediates de good bye definitiu però sí potser local. Per això el concert que ofereixen avui a Barcelona (sala Razzmatazz, 20.30 h; els teloners, Panzer, a les 19 h) té un significat especial, i oferiran un repàs d’unes tres hores del seu repertori musculós i intergener­acional.

El cantant i guitarrist­a Armando de Castro –que amb el seu germà Carlos i José Luis Morán constituei­xen la històrica columna vertebral de la banda– reconeix: “La pandèmia ha modificat prioritats i sobretot perspectiv­es, i ara veiem que la situació fa que el grup tingui encara massa demanda per dir molt fort que aquesta és una gira de comiat. Tenim un munt de dates a Espanya encara per fer, fer gira per les dues Amèriques i després també per Europa”.

Els que avui assisteixi­n al seu huracà sonor comprovara­n que “la banda continua fent la mateixa música i les mateixes cançons”, i que el concert “té dues parts, una primera on ens aventurem més i experiment­em una mica, amb barreges de temes, i a la recta final donem curs als grans clàssics perquè la gent es quedi a gust”. És a dir, sonaran Cuerdas de acero, Hijos de Caín, El Barón vuela sobre Inglaterra o, per descomptat, Resistiré.

Confessa que “al final t’acabes creient una mica el que la gent diu que som el grup de referència dins del panorama del rock dur a Espanya des de fa un munt d’anys. I això et fa posar una miqueta nerviós, però sí que és veritat que el rock a Espanya sense Barón hauria estat radicalmen­t diferent. Crec que la història del rock a Espanya es divideix en un abans i un després de Barón Rojo”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain