La Vanguardia (Català-1ª edició)

“T’ensenyo a volar?”

Rubén López llança WX-Academy, escola virtual per a aprenents de gimnàstica artística

- SERGIO HEREDIA

D’on surten aquests marcians? Gervasio Deferr

Ara, que siguin els altres qui facin les piruetes.

Rubén López (31) se n’ha anat a viure a Califòrnia, i per telèfon m’explica que la seva carrera com a gimnasta profession­al s’està acabant:

–Durant el confinamen­t vaig tenir temps per donar voltes a les coses. –Per exemple?

–Em preguntava: fins on vull arribar com a gimnasta? Vull tornar a ser olímpic? Vull anar a Tòquio 2020?

(Rubén López ja havia participat en Londres 2012.) –I què es va respondre? –Em vaig dir que sí i que no. És a dir: continuava pretenent anar a Tòquio. Però a inicis del 2021 un colze ja em fallava i a més havia decidit fer altres coses. Volia posar-me a ajudar els aprenents de gimnastes.

El colze, definitiva­ment, condemnari­a Rubén López. Era la tercera lesió dels últims tres anys.

El colze va explotar, conseqüènc­ia de milers de moviments bruscos, aleatoris i forçats, repetits una vegada i una altra durant 23 anys.

–Imagini’s la pallissa, el desgast... –Quantes hores s’entrenava?

–Sis hores diàries de gimnàstica artística durant sis dies a la setmana. Feia anys que arrossegav­a una lesió que m’havia fet quan era una criatura. Tenia milers de calcificac­ions i petits ossos trencats movent-se al seu aire. Al final ni em quedava cartílag, i això no es repara pas. Un mes abans dels Jocs m’operaven, adeu a Tòquio 2020.

(A Tòquio hi va haver Néstor Abad, Joel Plata, Thierno Boubacar, Nicolau Mir i el medallista Ray Zapata.)

–I què va sentir?

–Ni estava destrossat ni estava decebut. Estava alleujat.

–...?

–Quan vaig sortir del quiròfan vaig comprendre que, en realitat, no volia anar als Jocs. El que jo volia era tirar endavant el projecte que feia mesos que em ballava pel cap. I la lesió seria l’excusa per impulsar-lo.

–Quin projecte? –WX-Academy, una acadèmia virtual per a gimnastes.

–Però ja hi ha mercat per a aquest projecte?

–Ja ho crec! Warmaxinso, el meu canal a YouTube, ja té més de 70.000 subscripto­rs. I sumant vídeos, tots els que hi he anat penjant des del 2016 i tots els que he gravat els últims mesos, ja en tinc més de 2.500. La meva parella, Anna Prat [va ser saltadora de trampolí i també entrenador­a al CAR de Sant Cugat], sempre m’ha dit que el meu potencial va més enllà de la pràctica de la gimnàstica artística. Diu que he de començar a transmetre el meu coneixemen­t.

–I com pensava fer-ho?

–Em vaig posar a dibuixar.

–...?

Rubén López m’ensenya dibuixos i esquemes, moviments que ha anat analitzant i especejant en vinyetes per després convertir-les en vídeos.

–De petit dibuixava en estones lliures, fins i tot vaig estar a punt de deixar la gimnàstica per dedicar-me a dibuixar. Vaig haver de triar entre una afició i l’altra i en el seu moment va guanyar la gimnàstica.

Per a alguns moviments hi ha invertit trenta vinyetes. Rubén López avança a poc a poc, progressiv­ament, fins a ensenyarno­s a fer un mortal cap enrere, fixar l’àngel, aprendre les rutines de terra o sortirnos-en a les anelles.

–T’explico quantes repeticion­s necessites per dominar un moviment. De vegades faré amb tu el moviment.

La majoria dels vídeos els ha anat filmant en estones lliures, entre rutines i rutines, cada vegada que el gimnàs quedava alliberat.

De vegades gravava a les set del matí.

“De petit dibuixava en estones lliures, fins i tot vaig estar a punt de deixar la gimnàstica per dedicar-me a dibuixar”

D’altres, a les nou del vespre...

–Ara mateix, la biblioteca multimèdia ja és àmplia. Però pot arribar a ser infinita. Hi aniré pujant més i més vídeos, alguns a petició dels subscripto­rs, que pagaran 9,99 euros mensuals.

(WX-Academy naixia aquesta setmana.)

–I per què ho fa?

–No em puc quedar amb el que m’ha donat la gimnàstica i només compartir-ho amb els meus quatre amics. Vull que la gimnàstica sigui accessible a tothom, evitar que sigui un petit gueto al qual accedeixes de petit i en què et guardes l’aprenentat­ge per a tu sol. T’explicaré per a què estàs preparat i evitaré que et lesionis.

 ?? LV ?? Rubén López al club Accel Gymnastics de Burlingham, al comtat de San Mateo (Califòrnia)
LV Rubén López al club Accel Gymnastics de Burlingham, al comtat de San Mateo (Califòrnia)
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain