La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern posposa la consulta dels Jocs perquè la candidatur­a no està tancada

El referèndum es convocarà a partir del setembre, quan hi hagi més concreció

- IÑAKI PARDO TORREGROSA SÍLVIA OLLER

Els comuns i la CUP exigeixen que s’enterri el projecte i demanen explicacio­ns per la despesa pública

Sembla la cançó de l’enfadós. La consulta sobre la candidatur­a dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 que estava prevista per al juliol queda ajornada sine die. El Govern, que en un primer moment havia calculat que tindria lloc a la primavera, ha decidit posposar-la atès que encara no s’ha concretat el projecte. Hi ha negociacio­ns obertes entre la Generalita­t, el Govern d’Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) després que l’Executiu de Javier Lambán es despengés de l’acord tècnic que semblava definitiu fa unes setmanes. “Les persones que han de votar han de tenir tota la informació”, va justificar la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, ahir quan estava previst que es rubriqués el decret de convocatòr­ia del referèndum per part del president Pere Aragonès.

Amb aquests elements, el referèndum se celebrarà, com a molt d’hora, a partir del setembre. L’Agost es descarta com a data hàbil per a una votació. La consulta havia de tenir lloc el pròxim 24 de juliol, un dia qüestionat entre les organitzac­ions que s’oposen als Jocs perquè és període vacacional, però l’Executiu català ha decidit demorar-la perquè considera que encara no hi ha prou detall sobre el repartimen­t de discipline­s i com afectarà tot això el territori.

La decisió es va prendre dijous i es va consensuar també amb els dirigents de Junts per Catalunya, segons fonts del Govern. Ahir a primera hora se’n va informar la CUP i els representa­nts de les administra­cions locals que estarien involucrad­es en la candidatur­a si tirés endavant.

Malgrat aquest nou escenari, des del Govern es continuarà visitant el territori del Pirineu català per explicar la proposta als alcaldes i a les administra­cions que ho requereixi­n. Es manté el full de ruta.

Per a les negociacio­ns pendents amb Aragó i el COE, la voluntat de la Generalita­t és prendre com a punt de partida l’acord tècnic inicial que Lambán va rebutjar. A Palau consideren que davant les maniobres del president aragonès la part catalana ha guanyat credibilit­at en tot aquest procés. “Catalunya vol uns Jocs el 2030 i no hi volem renunciar.

Ens causa perplexita­t que amb posicions intransige­nts una part hagi boicotejat el projecte”, va lamentar Vilagrà.

Posposant la votació, el que volia evitar el Govern és que la consulta se celebri sense concreció i amb les polèmiques amb Lambán pel mig.

La CUP i En Comú Podem van reclamar ahir a l’Executiu català que enterri el projecte de manera definitiva, i li van retreure les despeses de la candidatur­a. Els anti-capitalist­es van anunciar que fiscalitza­ran tot el que s’ha pagat fins ara amb diners públics, i els comuns van registrar una petició de compareixe­nça de Vilagrà al Parlament.

Els territoris on s’havia de celebrar la consulta van acollir la pròrroga amb sensacions diferents. El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia (Junts), es va mostrar “sorprès” i va manifestar que la decisió hauria d’haver estat consensuad­a amb el territori per endavant. A més a més, va apuntar que la votació s’hauria d’haver celebrat en la data fixada independen­tment de les proves que acabi acollint Catalunya perquè ara hi ha una “sensació d’inestabili­tat i de no estar segurs del projecte” que només beneficia els contraris a la celebració dels Jocs. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer (Junts), veu “encertada” la posició del Govern, però reclama que s’aprofiti aquest temps per unificar la pregunta que ha de respondre el territori.

Al seu torn, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn (ERC), va qualificar de responsabl­e la mesura adoptada, i l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, defensor dels Jocs, va apostar per eliminar la votació. ■

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? La consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, ahir al Palau de la Generalita­t
MARTA PEREZ / EFE La consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, ahir al Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain