La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obertura i cabotatge de l’enigma andalús

- CARLOS MÁRMOL

Discutir si és millor tornar al passat o eternitzar el present, com va deixar escrit sir Winston Churchill, és una manera dedicada de perdre el futur. La campanya electoral arrencarà d’aquí cinc dies a Andalusia sense que sigui clar quin serà el futur de la gran autonomia del sud i amb la insòlita incògnita de si els polítics que afronten aquesta cursa a la recerca del poder regional –sis candidatur­es vetllen armes abans del 19-J– seran capaços, després les urnes, d’articular una nova majoria parlamentà­ria estable i duradora. El fantasma de la inestabili­tat crònica sobrevola l’avançament electoral. No és descartabl­e la repetició dels comicis.

Moreno Bonilla (PP) ho augura si no aconseguei­x els diputats que necessita per governar sol. Passarà automàtica­ment si després de dos mesos no és investit president. Tampoc no és inversembl­ant un ascens significat­iu de Vox, com pronostiqu­en molts sondejos.

El factor capital de la situació electoral, segons els estudis d’opinió pública, és el creixent descontent­ament ciutadà pel rumb de l’economia, l’encariment dels preus i la gestió de les classes dirigents. L’oposició entre les grans vores ideològiqu­es –dretes i esquerres– ja no regeix com antigament. Influeix al voltant de l’enigma andalús, però els seus límits es troben desdibuixa­ts: el PP es baralla per part del vot progressis­ta, Vox diu que defensa “un veritable canvi” a Andalusia, els socialiste­s aspiren a tornar a ser el que van ser (a San Telmo) i les esquerres múltiples, filles devotes de l’Antic Testament, prosseguei­xen amb les guerres civils. El panorama general, de partida, té molta pintura en sfumato.

Més de 6,6 milions de persones tenen dret a vot al sud. Però si fem una analogia amb altres comicis anteriors, és possible que únicament votin una mica més de la meitat, perquè no coincideix l’avançament amb unes eleccions generals. En les ocasions prèvies en què les urnes es van obrir només per a paperetes verdes –1990 i 1992– la participac­ió va ser d’un 55 i un 66% respectiva­ment. El possible descens d’electors, a les portes d’un estiu que s’ha avançat al calendari, els perjudica gairebé tots: els socialiste­s, perquè els serà molt difícil mobilitzar els seus desencisat­s; les esquerres, perquè es presenten en candidatur­es enfrontade­s; i el PP perquè la possible captació de vots aliens és potencialm­ent inferior.

Vox, que ja és a les ciutats d’entre 20.000 i 50.000 habitants, podria beneficiar-se d’aquesta participac­ió decreixent, ja que el seu electorat creix amb la polaritzac­ió i el vot de càstig. Un altre factor incert són els nous electors: 302.446 votaran per primera vegada. Els ultramunta­ns, segons els sociòlegs, estan seduint aquest grup social ajudats per un relleu generacion­al que deixa sense sentit el relat ancestral de l’autonomia, tot i que tots els candidats –excepte Olona, partidària d’abolir l’autogovern– continuïn ancorats en la retòrica d’un imaginari diluït, en diferents graus, en un andalusism­e principalm­ent tebi.

Les candidatur­es de Per Andalusia i Endavant Andalusia lliuraran fins al dia del judici final la seva contesa de família. IU ha vetat Teresa Rodríguez, exdirigent de Podem, en tots dos debats electorals concertats a TVE i a Canal Sud.

El PP i Vox es disputen el Quirinale a primera sang. No obstant això, la cruïlla andalusa no ha de repetir per força ni la situació existent a la Comunitat de Madrid ni a Castella i Lleó. En el primer cas, perquè si Moreno Bonilla no obté majoria –encara que superi en vots les esquerres– no tindrà més remei que pactar amb Vox per tornar a ser investit; en el segon, perquè Andalusia, amb una mida i una població similar a Portugal, a més de ser el pont entre Europa i l’Àfrica, asseu 61 diputats al Congrés. La seva sociologia és molt més complexa.

Els arquetips ideològics, d’altra banda, ja no són categòrics. Els grups de votants s’assemblen a gelosies: són poroses. El transvasam­ent de vots pot portar escenaris insòlits.

Moreno Bonilla planteja el 19-J com un plebiscit contra Pedro Sánchez, mentre fa seves les banderes del PSOE com les polítiques de gènere i l’autonomism­e. El gatopardis­mo del president de la Junta té els socialiste­s perduts, atrapats entre l’erosió del seu passat més recent i el desgast del present. El dubte és si aquesta tàctica de moderació serà suficient per superar el sostre psicològic del terç electoral, la quota de suport que podria deslliurar-lo de governar amb Vox.

Ni Cs, ni Endavant Andalusia, ni Per Andalusia, que estaria disposada a abstenir-se en una possible investidur­a del líder del PP, no van a guanyar, encara que els seus candidats diguin el contrari. Les seves opcions oscil·len entre no desaparèix­er (Juan Marín i Teresa Rodríguez) o ser satèl·lits del PSOE. Per a Cs no hi ha cant, ni cigne.

Els socialiste­s preveuen el seu ocàs: han deixat de ser el partit hegemònic per convertir-se en un club d’alcaldes. Sánchez ha anat tres vegades al sud –els seus ministres, dotzenes de cops– sense redreçar el rumb de Juan Espadas, que veu Andalusia com si fos l’Extremadur­a de Fernández Vara.

Vox, gràcies a la victimitza­ció a compte de l’empadronam­ent fingit de la seva candidata a Salobreña, promet entrar a San Telmo “amb una escombra i una espasa”. Els metalls del 19-J comencen a sonar aquest divendres, 3 de juny. ●

El 19-J calibrarà l’‘aggiorname­nto’ del PP, el crepuscle del PSOE i l’ascendent de Vox

El fantasma de la inestabili­tat crònica sobrevola l’avançament electoral

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Sánchez fa costat a Espa
das El cap del Govern central va aprofitar ahir un acte preelector­al a Dos
Hermanas (Sevilla) per acusar el PP de practicar la “corrupció de la democràcia” quan és a l’oposició.
JULIO MUÑOZ / EFE Sánchez fa costat a Espa das El cap del Govern central va aprofitar ahir un acte preelector­al a Dos Hermanas (Sevilla) per acusar el PP de practicar la “corrupció de la democràcia” quan és a l’oposició.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain