La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La literatura romàntica no és literatura menor”

Elísabet Benavent publica ‘Todas esas cosas que te diré mañana’ (Suma de Letras)

-

Des que va començar les seves aventures al món literari, Elísabet Benavent (València, 1984) ha anat enllaçant un èxit després d’un altre. La seva carrera va començar a despuntar amb la saga Valeria el 2013 i des llavors la valenciana porta vint novel·les, dos llibres de no-ficció i l’adaptació de dues de les seves obres a l’audiovisua­l. Un recorregut que es tradueix en més de 3.500.000 d’exemplars venuts. Ara torna a les llibreries amb Todas esas cosas que te diré mañana ( Suma de Letras), amb què diu que prova de sortir de la seva zona de confort i explorar els marges de la novel·la romàntica a partir d’afegir algun toc de ciència-ficció”, tal com avança l’autora a La Vanguardia.

És la història de la subdirecto­ra d’una revista de moda i de la seva exparella. De la Miranda i en Tristán. O de la Miranda, en realitat, ja que Benavent sempre ha fet bandera d’un lema: la dona com la principal protagonis­ta de les seves històries. No descarta, no obstant això, canviar en un futur, tot i que ja avança que no serà al seu pròxim llibre: “És un embrió, però tinc clar que tindrà una protagonis­ta femenina molt potent”. Això sí, admet, “un no ha de dir mai d’aquesta aigua no en beuré ja que seria posar-se cadenes”.

Al seu nou llibre, l’escriptora es pregunta si es pot ser fidel a un mateix quan el que està en joc és l’amor, i explica que a les seves pàgines també parla “del procés de dol, que és una cosa que en molts casos no tenim interiorit­zada. Vivim en la tirania de la immediates­a i volem que fins i tot les pèrdues passin ràpid”.

Pel que fa a la qüestió tècnica, reconeix que “aquest llibre ha suposat tot un repte”. La valenciana ha plantejat una història de salts en el temps, que reconstrue­ix de manera hilarant i aleatòria els moments estel·lars d’una relació de parella. “Un plantejame­nt senzill en aparença, però que requereix especial concentrac­ió i un control total en tot moment”. El resultat és que “la història no dona treva a què la protagonis­ta passi pels processos naturals, perquè va saltant d’un punt a l’altre”.

Es tracta d’una novel·la autoconclu­siva, per això jac avança que “no tindrà una segona part”. El que sí que assegura és que una vegada da acabada,té

La valenciana surt de la zona de confort i explora els marges del gènere a la seva nova novel·la

ganes de continuar explorant una mica pel que fa a subgèneres dins de la novel·la romàntica, explica l’autora. En aquest sentit, aplaudeix la versatilit­at del gènere i “tot el que s’ha consolidat a Espanya aquests últims anys”. “La novel·la romàntica està en voga. I m’agrada que poc a poc ens traguem aquesta rèmora de literatura menor”. En aquest sentit lamenta que hi hagi “molta mirada de condescend­ència”. “Em fa força ràbia, perquè des de sempre s’ha dit ‘escrit per dones i per a dones’, i sembla que com que és un producte minoritari hagi de ser dolent”. Insisteix que “la literatura no té gèneres. És un món obert sense prejudicis, i que tohom s’hi pot acostar”. ●

 ?? JUAN DE LOS MARES ?? L’escriptora Elísabet Benavent
JUAN DE LOS MARES L’escriptora Elísabet Benavent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain