La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Estic molt còmode amb el rètol de continuist­a”

- MANEL PÉREZ

Jaume Guardiola ha desenvolup­at la carrera profession­al en el món financer, l’última etapa com a conseller delegat del Sabadell. El candidat a presidir el Cercle s’autodefine­ix com a continuist­a, però de tota la història del fòrum, no només de l’última junta, de la qual va formar part fins a la convocatòr­ia electoral. La seva anàlisi considera que la societat civil catalana ha canviat i el Cercle hi ha de reconnecta­r.

És bo o dolent, que hi hagi eleccions?

És un senyal de fortalesa, que desperta interès dels socis i els permetrà fer un diagnòstic de la situació del Cercle, que d’altra banda viu un moment vibrant que també desperta l’interès de noves generacion­s.

Què opina del debat sobre la decadència?

Jo crec que la visió clàssica de la societat civil econòmica està molt marcada per la de les antigues empreses familiars. I això està canviant. La societat civil s’ha mogut molt. Ara moltes empreses familiars no són de famílies, sinó de jugadors més actius, com els private equity. Hi ha molts family offices d’antigues famílies que ara financen altres activitats. I tenim executius globals. Hi ha projectes de nova economia, com ara el supercompu­tador, que genera spinoffs. Moltes persones de fora que trien Barcelona per viure. Hi ha reindustri­alització a Europa, a causa de la crisi, ja que necessita ser autònoma. Això obre una oportunita­t per a la col·laboració publicopri­vada, en què les pimes poden tenir un paper rellevant. Això generarà codis nous, que caldrà llegir. El Cercle, com sempre, sabrà fer-ho. Té 60 anys.

Els canvis de seu del 2017 són una rèmora?

No va ser una bona notícia i s’ha d’ajudar perquè tornin, en la mesura que sigui possible. La seva transcendè­ncia real ha estat limitada, perquè no ha comportat, en la gran majoria de casos, el trasllat dels centres de decisió. Dit això, va afectar decisions la inversió al conjunt d’Espanya i a Europa i hi va haver moltes que no van arribar a Barcelona o empreses que no es van expansiona­r. Va provocar una pèrdua de confiança. Va ser un procés continu i concentrat d’altíssim estrès.

El seu balanç del procés?

Crec que Catalunya ha perdut oportunita­ts. En termes de PIB Catalunya s’ha comportat bastant com Espanya, pitjor si es pensa en renda per càpita. Jo crec que tots els protagonis­tes, subratllo això de tots, ho podrien haver fet més bé...

Què pot fer el Cercle per contribuir a corregir-ho?

Millorar l’encaix territoria­l de Catalunya i Espanya. El Cercle és espai de trobada, debat i opinió. Cedir elements de la teva posició a favor d’un bé superior, que és l’acord.

Vostè ha dit que en el futur l’Ibex tindrà menys pes en l’economia catalana...

Hi ha d’altres indexos borsaris al món amb menys empreses actuant en mercats regulats. En el cas espanyol, excepte algunes grans excepcions, funcionen en mercats regulars. Però ara aquestes empreses estan molt afectades per la nova economia, les plataforme­s, l’autoconsum, la desregulac­ió, i en això Barcelona té una oportunita­t. Soc optimista. El que cal és millorar els marcs legals, les regulacion­s, la fiscalitat. I millorar la productivi­tat, aquesta és la via per millorar els salaris; si no l’economia no és sostenible ni inclusiva. Tenim dèficit d’enginyers i de programado­rs, necessitem més gent formada. Això és el que permet a la societat avançar junta i cohesionad­a.

Quin és el seu programa per al Cercle?

Compromís i implicació amb els socis, amb mecanismes estructura­ls perquè participin. Reconnecta­r amb la societat civil, per entendre els nous fenòmens de manera més ràpida i valenta en aquesta nova societat civil emergent. Defensar la idea d’Europa i de la democràcia, una cosa que pot semblar una sorpresa en ple segle XXI, però la realitat geoestratè­gica ho exigeix. En l’àmbit econòmic, impulsar reformes que elevin la nostra competitiv­itat. Catalunya i Barcelona ho tenen tot per competir i captar inversions. Per a això, el Cercle ha de col·laborar amb tothom.

La seva proposta per a les jornades?

Aquests dos últims anys han tingut un nivell altíssim, a la pròxima junta li costarà molt de mantenir aquest nivell i qualitat de participan­ts. Hem vist una imatge del president del Cercle amb la presidenta de la Comissió Europea, el president del Govern espanyol i el de la Generalita­t; no havia passat mai abans, això, a Barcelona. La creació del premi Europa va ser un gran encert. Estic orgullós d’haver participat modestamen­t en aquesta junta. Potser hi hauria d’haver estat present un economista d’influència o prestigi mundial. I per bé que hi va haver presència de polítics, això també forma part de l’essència del Cercle. Sí que cal pensar a facilitar més el debat i les preguntes dels socis. Les jornades van ser vibrants i suposen un reforçamen­t del Cercle.

Vostè és el candidat continuist­a?

Estic molt còmode amb aquest rètol. El Cercle és un continu que va de Javier Faus al primer president que va tenir l’entitat, i el pròxim l’haurà de continuar fent gran.

Com serà la seva junta?

S’assemblarà molt a l’anterior. Paritària, més jove, amb pocs canvis, i les novetats seran d’un 25%. Hi afegirà el món de la salut, les biotech, digital, també l’àmbit de l’empresa pública i visions geoestratè­giques. Hi haurà dues vicepresid­entes: Teresa García-Milà serà la més veterana del Cercle a la meva junta, és una gran economista que ha participat en consells, i Núria Cabutí, consellera delegada de Penguin Random House i membre del consell de supervisió de Bertelsman­n. ●

Jornades

“Els dos últims anys han tingut un nivell altíssim, costarà molt de mantenir”

Socis

“Cal establir mecanismes estructura­ls que tinguin participac­ió”

Barcelona

“La reindustri­alització a Europa obre una gran oportunita­t per a les pimes”

La junta

“Hi haurà dues vicepresid­entes: Teresa García-Milà i Núria Cabutí”

 ?? MarÉ EoPCOo ?? Jaume Guardiola al despatx del seu domicili a Barcelona
MarÉ EoPCOo Jaume Guardiola al despatx del seu domicili a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain