La Vanguardia (Català-1ª edició)

Finlàndia enterra la finlanditz­ació

Ucraïna ha trencat el consens sobre la convivènci­a pragmàtica amb Rússia i ha fet disparar el suport a l’ingrés a l’OTAN

-

No escassegen a Hollywood emocionant­s pel·lícules sobre la Segona Guerra Mundial. Però, a l’hora de generar simpatia per una causa noble –la lluita en solitari d’un país petit contra un gegant agressor–, la pel·lícula finlandesa El soldat desconegut guanyaria Salveu el soldat Ryan.

La memòria col·lectiva de la invasió soviètica de Carèlia el 1940 i la impression­ant contraofen­siva finlandesa potser ajuden a explicar, en bona mesura, el canvi sísmic de l’opinió pública a Finlàndia respecte a l’ingrés a l’OTAN després de la invasió russa d’Ucraïna. “Per molts, Ucraïna el 2022 és Finlàndia el 1939. La lluita en solitari d’aquella guerra s’ha convertit en l’analogia del trauma nacional”, va resumir l’analista geopolític­a Tuomas Forsberg. A pocs metres de la seva oficina, a l’emblemàtic­a Esplanade, tres joves soldats de servei militar recaptaven diners per als veterans de l’anomenada guerra d’hivern.

El suport a l’OTAN s’havia mantingut en xifres entorn d’un 30% al llarg d’anys i dècades, un llegat de l’anomenada política de finlanditz­ació diplomàtic­a, considerad­a un model de convivènci­a pragmàtica amb el veí a l’est. Des de la invasió d’Ucraïna al febrer, se situa en un 75%. “De sobte, hem entrat en mode pànic”, va dir Hala Hassi, diputat del partit conservado­r nacionalis­ta Finlandeso­s Autèntics. Només vuit diputats van votar en contra de la sol·licitud d’ingrés (sis de l’aliança d’esquerres i dos nacionalis­tes); 188 hi van votar a favor.

El tsunami pro OTAN en l’opinió pública tampoc no es pot desvincula­r dels grans mitjans de comunicaci­ó, partidaris de l’entrada a l’Aliança des de fa anys. “Els tabloides exageraven l’amenaça russa, i a la televisió els tertulians venien del pro OTAN Institut Finlandès d’Afers Exteriors”, va dir un diputat de l’esquerra.

Així mateix, qualsevol polític que desaconsel­lés una decisió precipitad­a s’ha convertit en blanc d’atacs. El respectat exministre d’Afers Exteriors socialdemò­crata Erkki Tuomioja va ser titllat de corrupte i traïdor per haver repetit el que durant anys va ser l’opinió majoritàri­a: que entrar a l’OTAN reduiria la seguretat del país en lloc d’enfortir-la.

El cert és que la col·laboració de Finlàndia amb l’OTAN s’ha anat estrenyent els últims anys. El 2021 el Govern socialdemò­crata de la jove primera ministra Sanna Marin va comprar sis caces bombarders F-35 de fabricació dels Estats Units per uns 9.000 milions d’euros. “No té gaire sentit”, diu Graham Wood, exacadèmic britànic de la Universita­t de Hèlsinki, perquè “l’exèrcit finlandès és molt més dissuasiu que uns F-35”.

Amb un exèrcit modern, de 280.000 efectius, en un país de 5,5 milions, pocs dubtaven de la capacitat de Finlàndia per defensar el seu terreny en una guerra convencion­al.

Durant els 45 anys de guerra freda, Finlàndia va acceptar, sense drames, certs límits de la sobirania en un país que comparteix una frontera de 1.340 quilòmetre­s amb una potència militar que havia guanyat la guerra contra el nazisme a l’est d’Europa. El president Urho Kekkonen, l’artífex de la finlanditz­ació socialdemò­crata, va perfeccion­ar l’art de l’equidistàn­cia amb l’URSS i els Estats Units amb el suport de la gran majoria de finlandeso­s.

“Els meus avis eren de Carèlia i van participar en la guerra “, diu Jussi Saramo, diputat de l’aliança d’esquerres. “Però sempre insistien que havíem de ser amics dels russos i fer tot el possible perquè no hi hagués més guerres”, afegeix.

La finlanditz­ació de la política de seguretat a la guerra freda va coincidir amb un model socioeconò­mic innovador que no era ni capitalist­a ni socialista. “Finlàndia exemplific­ava la socialdemo­cràcia nòrdica, no-alineada i fortament antimilita­rista”, diu l’historiado­r i analista polític Heikki Patomaki. “Intentava bastir ponts entre Occident i l’Est; posar fi a la guerra freda i evitar una catàstrofe nuclear”.

Ara, sota la nova òptica pro

“L’OTAN creix perquè països petits volen protegir la seva sobirania; no és una amenaça a Rússia”

OTAN, la finlanditz­ació s’ha enterrat, percebuda en molts sectors com una humiliació nacional perpetrada per una socialdemo­cràcia corrupta.

El record de la guerra d’hivern també serveix per donar suport a la idea que l’expansió constant de l’OTAN des del 1990 respon únicament a la necessitat dels països situats a la frontera russa de no trobar-se sols davant el perill rus. “L’OTAN s’ha ampliat perquè països petits volen protegir la seva sobirania; no és una amenaça a Rússia”, diu Forsberg. El president finlandès, Sauri Niinisto, va provar d’emfatitzar aquest argument en una trucada a Putin en què insistia que la decisió “no va contra ningú”. Però l’entrada dels dos països nòrdics desencaden­a una dinàmica perillosa, adverteix Patomaki: “El que em preocupa és que ja tenim una escalada en forma d’espiral; un bàndol actua i l’altre veu confirmade­s les seves pitjors pors. Després el procés es repeteix sol, al revés”.

De moment, la resposta russa s’ha limitat a la interrupci­ó del subministr­ament de gas i electricit­at a Finlàndia, que fàcilment trobarà altres fonts d’oferta. Però l’espiral està en marxa. ●

 ?? UKRAINE PRESIDENTI­AL PRESS SERVI / EFE ?? La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, la setmana passada a Kíiv amb Volodímir Zelenski
UKRAINE PRESIDENTI­AL PRESS SERVI / EFE La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, la setmana passada a Kíiv amb Volodímir Zelenski
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain