La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xocs a Jerusalem per una marxa d’ultranacio­nalistes jueus al barri musulmà

- JERUSALEM

Més de 20 palestins van resultar ahir ferits a la Ciutat Vella de Jerusalem quan es van veure embolicats en xocs o agressions durant una marxa d’ultranacio­nalistes jueus amb motiu del dia de Jerusalem.

Uns 3.000 policies israelians havien estat desplegats a la ciutat per la desfilada, una trobada anual carregada de violència que l’any passat va ser el detonant d’onze dies d’enfrontame­nts entre Israel i Hamàs, el grup islamista que controla la franja de Gaza.

Milers d’israelians –molts dels quals d’extrema dreta– van participar en la tradiciona­l desfilada de les banderes, una polèmica marxa que travessa el barri musulmà del nucli antic, en commemorac­ió de la presa de la part oriental de Jerusalem per Israel, durant la guerra dels Sis Dies, el 1967.

Pels israelians, la jornada marca “la reunificac­ió” de la ciutat, mentre que els palestins la consideren l’inici de l’ocupació. La desfilada crea tensions any rere any.

En aquesta ocasió, Hamàs havia amenaçat diverses vegades Israel de prendre represàlie­s militars si “traspassav­a la línia vermella” durant la marxa.

Tot i que la desfilada era a la tarda, la tensió es va fer patent des de primera hora del matí, quan uns 2.000 israelians van irrompre a l’esplanada de les Mesquites, fet que va causar xocs amb palestins que s’havien atrinxerat a la mesquita durant la nit, que els van tirar pedres i focs artificial­s. L’esplanada, que els jueus anomenen muntanya del Temple, és el tercer lloc més sagrat per a l’islam i primer per al judaisme.

Entre el grup hi havia Itamar Ben-Gvir, diputat i líder d’un pe

L’any passat la desfilada de les banderes va provocar onze dies de guerra entre Hamàs i Israel

tit partit ultranacio­nalista jueu, seguidor del rabí racista mort Meir Kahane. “He vingut per donar suport a les forces de seguretat i espero que la policia faci regnar l’ordre a la muntanya del Temple (...) He vingut a afirmar que nosaltres, l’Estat d’Israel, som sobirans aquí”, va declarar.

Les friccions van continuar durant el dia, amb enfrontame­nts violents als carrers de la Ciutat Vella. La majoria de comerciant­s del barri musulmà van tancar les botigues, i els veïns es van tancar a casa.

Com sol passar anualment, també es van sentir insults i tota mena de consignes contra els palestins, entre les quals “mort als àrabs”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain