La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo limitarà el seu paper per realçar el perfil presidenci­al de Moreno

El líder del PP veu en les eleccions andaluses la primera etapa de les generals

- CARMEN DEL R!EGO

Hi haurà presència de barons a la campanya andalusa de Juanma Moreno i de membres de la direcció estatal del PP, però molt controlada i concreta. El PP andalús i el nou PP d’Alberto Núñez Feijóo no volen que passi el que va passar a Castella i Lleó, quan Pablo Casado va convertir les eleccions de febrer en un avançament de les generals, i les expectativ­es prèvies a les eleccions van acabar en molts menys escons dels que el partit esperava.

Així que fins i tot Feijóo serà un complement de Moreno, el principal actiu del PP andalús, com va explicar el mateix president del partit durant el primer míting de precampany­a, juntament amb el candidat a la reelecció, ahir a Sevilla, on va recordar que “els altres partits tenen candidats, però el PP té el president”. Un president que, segons el seu parer, té una altíssima acceptació entre els andalusos.

El PP vendrà sobretot gestió econòmica, però també social, i ho farà amb el balanç del que s’ha fet fins ara pel president andalús, que ha passat la comunitat autònoma “de ser al vagó de cua” a ser la “locomotora econòmica d’Espanya”, en paraules del president del PP.

Una gestió de què no pot presumir el partit que, malgrat ser el que pot completar la majoria que necessita Moreno, també pot convertir-se en el seu maldecap més important. És la raó per la qual tant el president de la Junta com el del partit parlen de gestió, com una manera d’apel·lar els ciutadans que volen estar allunyats de “la visceralit­at i la fractura”, va dir el líder del PP. Feijóo no va citar Vox, però no feia falta. “Els que volen governar amb nosaltres ens critiquen. Ells que no han gestionat ni un euro, que no han gestionat ni un ajuntament, ni una província ni una comunitat autònoma”.

Després de l’experiènci­a de Castella i Lleó, el PP sap que Vox no es conformarà, com va fer a Madrid, amb permetre la investidur­a de Juanma Moreno, sense entrar en l’executiu. Al contrari, l’elecció de Macarena Olona com a candidata assenyala directamen­t la vicepresid­ència de la Junta. I el PP sap que això només es podrà evitar si els suports que necessita de Vox són mínims. Sembla evident que els populars poden obtenir més vots que l’esquerra, però ara no sembla ser suficient. L’objectiu dels populars és que Vox els complement­i amb molt pocs diputats. Si això passa, asseguren, els d’Abascal no podran fer gaires exigències. No hi haurà alternativ­a. Per al PP andalús, no és el mateix haver d’incorporar un membre de Vox com a conseller, per exemple d’agricultur­a, que tenir Olona de vicepresi

El president de la Junta i candidat espera no tenir Macarena Olona com a vicepresid­enta al seu govern

denta, al capdavant d’un grup de consellers de l’extrema dreta i en un govern de coalició. També saben que el desig que Vox no creixi xoca amb la intenció que atribueixe­n a Pedro Sánchez d’alimentarl­os pensant en les eleccions generals i forçar així un govern de coalició a Andalusia.

Malgrat els desitjos de Juanma Moreno, Feijóo no pot evitar donar una dimensió espanyola a aquests comicis, per la qual cosa va definir el 19-J com “la primera etapa d’un procés electoral important tant per al PP com per a Espanya”, que desembocar­à en les eleccions generals, siguin quan siguin. La conclusió és la importànci­a dels comicis, en què es juga la recuperaci­ó econòmica i social i la reconstruc­ció institucio­nal, en vista de l’actitud de Sánchez, va dir Feijóo, “que no dubta a desgastar l’Estat perquè no es desgasti el Govern central”. ●

 ?? ED	
 D  
    E    E ?? Juanma Moreno i Alberto Núñez Feijóo amb la cap de llista del PP a Sevilla, Patricia del Pozo
ED D E E Juanma Moreno i Alberto Núñez Feijóo amb la cap de llista del PP a Sevilla, Patricia del Pozo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain