La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern aprova avui el decret sobre el català a les escoles

- REDACCIÓ

El Govern de la Generalita­t aprovarà avui, en una reunió extraordin­ària del Consell Executiu, el decret sobre el català per donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. Amb el decret es donarà cobertura legal a la direcció dels centres educatius i quedarà clar que a l’escola catalana no hi caben percentatg­es imposats sobre les llengües a l’hora de fer els projectes lingüístic­s.

Aquesta mesura, que ja estava prevista des de fa uns dies, és complement­ària a la llei que van pactar PSC, Esquerra Republican­a, Junts per Catalunya i En Comú Podem la setmana passada. La nova norma serà aprovada al Parlament al llarg d’aquesta setmana després que el Consell de Garanties Estatutàri­es hagi emès el seu informe preceptiu però no vinculant –a instàncies de Vox, Ciutadans i PP– sobre la constituci­onalitat del projecte de llei.

En una d’interlocut­òria l’Alt Tribunal català obligava a aplicar la sentència del 25% demà com a molt tard. Amb el decret llei i la nova llei l’Executiu de Pere Aragonès vol respondre a aquesta situació. En el recurs que ha plantejat la Generalita­t davant el TSJC s’al·lega que es prepara una normativa nova i que un canvi dels projectes lingüístic­s a hores d’ara del curs escolar portaria “greus perjudicis” i un gran “impacte econòmic”.

Les direccions dels centres educatius catalans, al seu torn, esperen rebre les instruccio­ns del Departamen­t d’Educació, que lidera el republicà Josep Gonzàlez-Cambray, les pròximes hores. Del decret que s’aprova avui al migdia se’n derivaran les instruccio­ns que rebran els centres per complir la sentència, segons va explicar aquest cap de setmana el secretari de Política Lingüístic­a de la Generalita­t, Francesc Xavier Vila.

Així doncs, segons va dir Vila, el decret no fixarà percentatg­es i “explicarà com es fa el projecte lingüístic” en un marc “en què el català és el centre de gravetat del sistema educatiu”, la seva “columna vertebral”. ●

L’Executiu inclou en el recurs davant el TSJC la llei que van pactar quatre grups del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain