La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vaporejar productes sense nicotina també perjudica els pulmons

S’utilitzen substàncie­s sense saber-ne la seguretat, diuen els metges

- MAYTE RIUS

Melatonina, lavanda, te, vitamines, cafeïna, cannabidio­l, glicerina... Aquests són alguns dels productes que joves i no tan joves utilitzen per als populars vaporitzad­ors sense nicotina. Són substàncie­s ja conegudes i a priori considerad­es més o menys segures si s’ingereixen o s’utilitzen sobre la pell, però que mai fins ara s’havien inhalat i, per tant, no hi ha garanties que siguin innòcues si s’introdueix­en en l’organisme calentes i en forma de vapor.

Així ho adverteix un equip d’investigad­ors de la divisió de Pediatria i de Medicina Adolescent de la Universita­t de Stanford (Califòrnia, Estats Units) després de constatar, mitjançant una àmplia enquesta, que gairebé un 14% dels adolescent­s i un 24% dels adults joves dels Estats Units utilitzen o han utilitzat productes de vaporeig sense nicotina.

Adverteixe­n que aquest tipus de vaporitzad­ors s’escapen de les regulacion­s i control que les autoritats sanitàries sí que estableixe­n per als dispositiu­s de vaporeig que contenen nicotina, de manera que no hi ha límits d’edat per comprar-los i es comerciali­tzen sense cap tipus de restricció.

Segons els investigad­ors, que han publicat el seu estudi a la Jama Network Open, els ingredient­s de vaporeig més populars entre els adolescent­s i joves dels Estats Units són tetrahidro­cannabinol (THC, un compost actiu en la marihuana), melatonina, cannabidio­l (CBD, un derivat de la marihuana a què s’atribueixe­n efectes terapèutic­s), olis essencials, cafeïna i te.

Entre els adults, la llista de preferènci­es inclou també cafeïna, vitamina B i te, i es completa amb substàncie­s com vitamina C, lavanda, olis essencials, glicerina...

Bonnie Halpern-Felsher, autora principal de l’estudi de Stanford, va assegurar quan el va presentar que alguns d’aquests químics, afegits als aliments, estan reconeguts com “generalmen­t segurs” per l’Administra­ció de Medicament­s i Aliments (FAD) dels Estats Units, “però aquesta designació significa que són segurs per consumir amb el menjar o com un ungüent a la pell, però això és molt diferent d’escalfar una substància i inhalarne l’aerosol”.

En aquest sentit, els metges de Stanford expliquen que no és clar quina dosi, si és que n’hi ha cap, d’aquestes substàncie­s és segura per inhalar ni quins poden ser-ne els riscos o efectes secundaris.

“Necessitem toxicòlegs i altres científics que ens ajudin a comprendre què estan fent aquests químics al nostre organisme i a través de quins mecanismes”, va dir la investigad­ora, alhora que advertia que el coneixemen­t existent fins ara suggereix que algunes d’aquestes substàncie­s són perilloses per als pulmons.

Va explicar que el cos produeix una substància oliosa per lubrificar els sacs aeris dels pulmons i la inhalació de substàncie­s similars al greix vaporitzad­es, com olis essencials o glicerina, poden interferir amb la funció pulmonar.

“Qualsevol cosa que estiguis vaporejant, qualsevol cosa que estiguis comprant sense recepta, escalfant i inhalant, és dolenta per als teus pulmons”, va advertir Bonnie Halpern-Felsher, que reclama que les autoritats restringei­xin la comerciali­tzació d’aquests productes perquè els joves els comparteix­en sense saber ni què estan utilitzant. ●

THC, CBD, vitamines, melatonina, cafeïna, te i lavanda són alguns dels ingredient­s de vaporeig més populars

 ?? SESTOVIC / GETTY IMAGES ?? Prop d’un 14% d’adolescent­s i un 24% de joves empren productes de vaporeig sense nicotina als EUA
SESTOVIC / GETTY IMAGES Prop d’un 14% d’adolescent­s i un 24% de joves empren productes de vaporeig sense nicotina als EUA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain