La Vanguardia (Català-1ª edició)

María Salmerón recorre al Ministeri de Justícia l’ordre d’ingrés a la presó

- REDACCIÓ

María Salmerón, la dona condemnada a nou mesos de presó per desobedièn­cia quan va incomplir la custòdia compartida de la seva filla amb el pare d’aquesta, continua lluitant contra l’ingrés a la presó.

Divendres va presentar un escrit dirigit al Ministeri de Justícia sol·licitant que s’acceptés el recurs presentat en què sol·licitava la prescripci­ó dels seus antecedent­s.

La intenció de Salmerón i dels seus advocats és que si els antecedent­s es cancel·len, no existeixen, i sense antecedent­s, no hi ha reincidènc­ia. L’agreujant de la reincidènc­ia en un delicte de desobedièn­cia és, tot i això, la raó per la qual ha d’entrar a la presó, i és l’argument que ha esgrimit el Govern central per denegar-li l’indult.

El 18 de maig, el Jutjat Penal número 6 de Sevilla comunicava a aquesta dona un segon termini de 15 dies per a l’“ingrés voluntari a la presó” per complir-hi la pena de nou mesos.

Mentre la ministra de Justícia, Pilar Llop, explicava que la petició del nou indult va ser denegada per “imperatiu legal”, ja que segons assegurava no hi havia “marge” legal per autoritzar-lo, l’equip jurídic que assisteix Salmerón discrepa en aquest punt.

Segons declaracio­ns a Europa Press de Francisco Tejada, un dels advocats que assisteix María Salmerón, els seus antecedent­s penals s’“entenen ja cancel·lats” i, per tant, no hi hauria cap reincidènc­ia per aplicar.

A més, aquest lletrat considera que la pena de presó imposada pel jutjat de penal número 6 de Sevilla seria així “substituïb­le” per una multa i esgrimiria, a més, que és procedent l’aplicació “retroactiv­a” de la Llei 8/2021 de protecció integral a la infantesa i a l’adolescènc­ia contra la violència, que entre altres aspectes permet la suspensió cautelar de la pàtria potestat i l’exercici de la guarda i custòdia o del règim de visites i comunicaci­ons, “a fi d’apartar al menor d’un perill o d’evitar-li perjudicis en el seu entorn familiar o davant terceres persones”.

Cal recordar que l’exmarit de Salmerón, i pare de la filla de tots dos, va ser condemnat a 21 mesos de presó per un delicte de maltractam­ents i que no ha trepitjat mai la presó.

L’aplicació retroactiv­a de l’esmentada normativa, segons Tejada, dissoldria la tipificaci­ó penal atribuïda a María Salmerón perquè gràcies a aquesta, la conducta protagonit­zada per aquesta dona no seria ja punible, atès que el recurs recull una petició cautelar perquè sigui suspès el nou termini d’ingrés a la presó en espera de la resposta a l’esmentat recurs. ●

Els seus advocats creuen que els antecedent­s han prescrit i que no se li pot aplicar l’agreujant de reincidènc­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain