La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Balena a la vista: risc de col·lisió!”

Espanya prepara normes de navegació al Mediterran­i nord-occidental i els ecologiste­s demanen una velocitat màxima de 10 nusos

- ANTONIO CE ILLO

L’Oceanogràf­ic de València va ser alertat divendres del descobrime­nt d’una balena geperuda morta, pel que sembla víctima d’un vaixell. Però no és pas l’últim cas detectat. El risc de col·lisió dels mamífers marins (dofins, catxalots, rorquals...) amb embarcacio­ns al Mediterran­i nord-occidental s’ha convertit en una seriosa amenaça per a aquestes espècies. Les col·lisions en aquesta zona són la causa principal de mort atribuïble a l’home dels rorquals comuns, i suposen un 22,5% dels encallamen­ts d’aquesta espècie, la més grossa del planeta després de la balena blava.

En aquest context, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha fet consultar una proposta per designar com a zona marítima especialme­nt sensible un àmplia àrea del Mediterran­i nord-occidental, a fi de protegir els cetacis del risc de col·lisió i regular la navegació. La iniciativa està sent promoguda conjuntame­nt amb França, Itàlia i Mònaco a l’Organitzac­ió Marítima Internacio­nal (OMI).

Les morts accidental­s o els successos amb ferides greus estan afectant molt especialme­nt els catxalots i rorquals comuns, però també altres mamífers marins (cap d’olla, dofí mular, zífids..), que també pateixen els impactes dels abocaments o els sorolls.

La normativa que prepara la sotsdirecc­ió general de Biodiversi­tat recomana que en aquesta zona es navegui amb especial precaució i que es limiti la velocitat a un màxim de 13 nusos quan i on hi hagi cetacis.

Els vaixells, a més, hauran d’esquivar la presència de cetacis i mantenir una distància de seguretat d’entre 100 i 500 metres i, a més, hauran de comunicar a l’autoritat costanera qualsevol col·lisió o animal detectat en aquesta zona. A més, es recomana als capitans que organitzin un sistema de vigilància durant la navegació per ajudar a detectar-los i que s’utilitzin binoculars d’infrarojos per a una millor assistènci­a a la nit.

Tot i això, les al·legacions dels grups conservaci­onistes afirmen que “cap de la mesures incloses” en aquest pla servirà per protegir eficaçment els cetacis del risc de col·lisió. “L´esborrany no ha tingut en compte l’experiènci­a i l’evidència científica sobre quines són les mesures realment eficaces per reduir la mortalitat dels cetacis”, diu Carlos Bravo, d’OceanCare. Aquesta organitzac­ió conservaci­onista reclama com a mesura obligatòri­a (i no només recomanada) la reducció de la velocitat dels vaixells a un màxim de 10 nusos, aplicable a tots els vaixells.

Les al·legacions aporten abundant documentac­ió sobre investigac­ions fetes durant una dècada a les costes est i oest dels EUA, en què s’ha demostrat que hi ha un baix nivell de compliment quan la disminució de la velocitat és voluntària.

“Una simple recomanaci­ó per baixar la velocitat no servirà per a res”, diu Carlos Bravo, perquè la inèrcia dels vaixells a gran velocitat els impedeix desviar la trajectòri­a a temps. La velocitat mitjana de disseny dels ferris és d’entre 14,5 i 26,2 nusos, mentre que en el cas dels creuers mitjans i grans oscil·la entre 19 i 22 nusos. Els vaixells cisterna de gas liquat es mouen entre 14,2 i 19,2 nusos, i els grans portaconte­nidors naveguen a velocitats d’entre 19 i 24,6 nusos

OceanCare demanen també que la mesura d’una velocitat màxima de 10 nusos sigui extensiva als vaixells petits, a fi que les mateixes regles de joc s’estenguin a tota la indústria naviliera i s’evitin els desavantat­ges competitiu­s.

L’argument clau és que “la reducció de velocitat comporta múltiples beneficis ambientals addicional­s: disminueix­en les emissions de gasos hivernacle i de contaminan­ts atmosfèric­s i a més, redueix el nociu soroll submarí”, diu Bravo.

El Mediterran­i acull regularmen­t 11 espècies de balenes i dofins, de les quals 9 es troben en alguna categoria de perill, segons la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Natura.

El catxalot està classifica­t com “en perill”, el mateix que el rorqual comú, la població del qual s’ha reduït d’uns 3.500 exemplars a la regió a només uns 1.800, segons un estudi facilitat a l’Acord sobre la Conservaci­ó dels Cetacis del Mar Negre i el Mar Mediterran­i, un pacte patrocinat per l’ONU i de què parteixen les reclamacio­ns d’aquest tipus de mesures en discussió. ●

 ?? ARBaRRA c eaBBl ?? Balenes geperudes emergeixen i bufen aire davant un veler a la badia Wilhelmina a l’Antàrtida
ARBaRRA c eaBBl Balenes geperudes emergeixen i bufen aire davant un veler a la badia Wilhelmina a l’Antàrtida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain