La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ordres per reparar la xarxa elèctrica es digitalitz­en

Endesa prova a Tarragona l’app per guiar els tècnics sobre el terreny en un milió de maniobres anuals

- ESTEVE GIRALT

Quan els tècnics van a reparar una avaria o a fer una feina de mantenimen­t sobre el terreny en un punt de l’àmplia i heterogèni­a xarxa de distribuci­ó elèctrica, en la majoria dels casos reben per telèfon les ordres des del centre de control d’Endesa a Catalunya. Les trucades, un total de 507.144 el 2021, impliquen en molts casos temps d’espera i la dificultat de comprendre bé les indicacion­s. Hi ha dificultat­s afegides: mala cobertura, el soroll del trànsit o la contaminac­ió acústica.

No és una qüestió menor. El centre de control de la companyia, a Barcelona, va dirigir a tot Catalunya més d’un milió de maniobres elèctrique­s el 2021. Gairebé la meitat van necessitar una trucada al centre de control. Conscient de la transcendè­ncia de la digitalitz­ació completa de la xarxa elèctrica, Endesa està provant a les comarques de Tarragona una app pionera que permetrà transmetre les instruccio­ns als tècnics desplaçats sobre el terreny. S’ha anomenat el projecte E-CHO.

És un pas clau del procés de digitalitz­ació global per aplicar la la veu i es farà amb una app amb missatges i indicacion­s enviades per escrit. Es redueix dràsticame­nt el marge d’error, amb una comunicaci­ó molt més nítida, es millora la traçabilit­at, es guanya rapidesa i, molt important, la seguretat dels tècnics durant les delicades maniobres a peu de la xarxa elèctrica.

“Amb aquest sistema volem garantir la seguretat de la maniobra elèctrica i que tot aquest procés sigui molt més eficient, que duri molt menys temps”, destaca Jordi Casas, responsabl­e d’operació i mantenimen­t d’Endesa a Catalunya.

Una de les claus és poder eliminar els temps d’espera dels

Es vol guanyar rapidesa suprimint el temps d’espera de les trucades, mig milió el 2021

operaris abans de poder ser atesos per un operador del centre de control central. Els temps s’allarguen especialme­nt durant les hores punta o quan es registra una allau d’avaries, com succeeix quan es produeix un temporal amb afectacion­s greus, pràcticame­nt simultànie­s, a la xarxa elèctrica. Hi ha línies de què depenen més de 20.000 usuaris.

Fins ara, des del control central es dona una ordre a través de l’emissora amb una trucada i el tècnic que rep l’ordre ha de repetir el mateix missatge per comprovar que no s’ha produït cap error durant la seva recepció. En la comunicaci­ó digital, per escrit, no hi ha malentesos. “La gràcia del sistema és que la comunicaci­ó és molt més àgil i esperem que els temps es reduiran tant en les operacions programade­s com en la resolució de les avaries”, augura Casas. ●

 ?? CVI JURIO ?? Uns operaris reben ordres al seu dispositiu mòbil al costat d’un centre transforma­dor de Tarragona
CVI JURIO Uns operaris reben ordres al seu dispositiu mòbil al costat d’un centre transforma­dor de Tarragona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain