La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II obre el seu arxiu d’imatges familiars a la BBC

La cadena estrena un documental amb material inèdit

- FRANCESC PUIG

Des de dijous fins diumenge, el Regne Unit celebrarà el jubileu de platí de la reina Elisabet II. Davant una setmana en què el país s’abocarà a diversos festejos, la cadena pública BBC va estrenar aquest diumenge, com a avanç d’aquestes celebracio­ns, un documental amb imatges inèdites de l’actual reina amb el títol Elizabeth: the unseen queen.

Va ser la mateixa reina qui va donar a la BBC un accés sense precedents a imatges filmades per ella mateixa, els seus pares, el príncep Felip i altres familiars, incloent-hi un clip d’una jove princesa Elisabet somrient davant el seu anell de compromís. En aquesta producció es mostren diverses escenes familiars, com per exemple quan l’actual monarca jugava de nena amb el seu pare al jardí de casa a Londres.

“Suposo que gairebé totes les famílies tenen una col·lecció de fotografie­s o pel·lícules que alguna vegada van mirar regularmen­t... però que, amb el temps, són reemplaçad­es per imatges més noves i records més recents”, se sent dir a la reina en una introducci­ó enregistra­da el 19 de maig. “Sempre esperes que les generacion­s futures els trobin interessan­ts, i potser et sorprens i tot quan veus que tu també vas ser jove una vegada”, afegeix posteriorm­ent.

El documental presenta alguns dels moments més íntims de la vida d’Elisabet II, compilats a partir de més de 400 rodets de pel·lícules casolanes de la família reial, i mostren imatges que capturen la vida de la reina des que la seva mare l’empenyia en un cotxet de nadó el 1926 fins a la seva coronació, als 27 anys, el 1953.

Altres seqüències inèdites mostren el futur rei Jordi VI pedalant amb serietat el tricicle d’Elisabet, amb la seva pipa fermament estreta entre les dents, al jardí de la casa familiar a Piccadilly. O una jove Elisabet de pícnic a Escòcia amb la seva família i l’home que algun dia serà el seu marit, Felip. També es veu la futura reina fent un ball bromista amb la seva germana, la princesa Margarida, i rient al jardí de flors d’un alberg a Sud-àfrica. ●

 ?? BBC ?? Una imatge mai vista ensenya el rei Jordi VI amb les seves filles Elisabet i Margarida
BBC Una imatge mai vista ensenya el rei Jordi VI amb les seves filles Elisabet i Margarida
 ?? BBC ?? Una jove i radiant Elisabet mirant l’anell de compromís
BBC Una jove i radiant Elisabet mirant l’anell de compromís

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain