La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bond, James Bond

- Albert Montagut

Si va ser una bona notícia el 2015 que el catàleg complet de la música de The Beatles es pogués escoltar a Apple Store i Spotify, ara ha passat el mateix amb l’anunci que totes les pel·lícules James Bond podran veure’s a Amazon Prime Video i Apple TV+.

Així és, les 25 cintes de la franquícia, incloenthi l’aclamada última entrega, Sin tiempo para morir, ja estan a disposició dels clients d’aquestes plataforme­s. Oblidin-se dels seus DVD i de buscar als mercats ambulants aquestes pel·lícules que els falten de la seva col·lecció Bond. Allà hi són totes, esperant en aquelles plataforme­s de pagament que vostè vulgui visionar-les per la resta dels temps.

L’arribada de Bond, James Bond, a l’streaming tanca ja clarament el debat de si cal mantenir a casa centenars, o milers, de vells vídeos i DVD o dependre ja de l’streaming, encara que sigui de pagament. La veritat és que, quan ja només falta que alguna plataforma anunciï que tot el cinema de tota la història queda ja a l’abast del comandamen­t del consumidor, tot apunta cap al final dels vídeos i els DVD.

La franquícia Bond té els seus detractors i els seus fanàtics, però una gran majoria dels aficionats del cinema n’han vist tots els lliurament­s, i, si no, alguns, pel·lícules protagonit­zades per Sean Connery, David Niven, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan i Daniel Craig. La saga cinematogr­àfica de Bond va ser ideada per Albert R. Broccoli i Harry Saltzman: el 1961 van aconseguir els drets de les novel·les d’Ian Fleming, en què es va donar vida a l’agent 007 i la seva llicència per matar.

Fins al moment, les pel·lícules de Bond han ingressat 14.000 milions de dòlars –si ajustem els guanys als preus actuals–. La música ha estat des de sempre un reclam d’aquesta saga, que ha guanyat sis estatuetes dels Oscar, per efectes especials, so, edició i banda sonora original. Skyfall, d’Adele, va ser una de les més notables.

Efectivame­nt, l’arribada de Bond i les noies Bond a l’streaming obren les portes al futur immediat. I aquest futur és tenir a la nostra disposició tot el cinema de què hi hagi registre. S’imaginen una videoteca particular amb centenars de milers de pel·lícules, milers de les quals mai vistes al nostre mercat...

No és forassenya­t pensar que aquest escenari arribi aviat. L’avenç de la tecnologia i la velocitat d’internet ens permetrà baixar una pel·lícula d’un banc de material en qüestió de segons. Bond i el seu vodka Martini –un Vesper– barrejat, no agitat, ja ha tornat a escriure una pàgina en la història del cinema... i la televisió. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain