La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Lolita’ des d’un altre angle

Mediaset roda ‘Éscándalo. Relato de una obsesión’, sobre una dona de 42 anys que s’enamora d’un menor de manera malaltissa

- FRANCESC PUIG

Estem acostumats en la ficció audiovisua­l (i literària) a contemplar relacions d’homes madurs amb dones joves a qui els doblen l’edat o més. Però a la inversa és poc freqüent. Éscándalo. Relato de una obsesión, la nova sèrie de Telecinco que aquests dies es roda a la costa de la Comunitat Valenciana, s’atreveix a trencar aquest tabú. De la ment d’Aurora Guerra, guionista bregada en ficcions diàries com ara El secreto de Puente Viejo o Acacias 38, ha sorgit aquesta història “pertorbado­ra i inquietant” sobre una dona de 42 anys, la Inés, que s’enamora de manera obsessiva d’un adolescent de 15 anys, l’Hugo, i que es ficarà en una espiral de greus esdevenime­nts per tirar endavant aquesta relació penada per llei.

“És una mica el tema de Lolita, però al revés”, explica una ilusionada Aurora Guerra durant el rodatge al port marítim de Dénia d’aquesta sèrie de Mediaset España en col·laboració amb Alea Media ( Vivir sin permiso, Patria, Madres, Entrevías). “Que un home mantingui una relació amb una menor es veu més normal que si la manté una dona, tot i que òbviament és inacceptab­le en tots dos casos”, continua Guerra, que denuncia: “A les dones se’ns perdona menys pels mateixos pecats que els homes i se’ns tracta de manera més dura”.

Per aquest motiu li atreia explicar una història d’aquesta mena “des de l’òptica d’una dona”, tot i que aquesta sèrie no se centra només en aquesta relació, sinó que tracta sobretot d’una dona en crisi. “La Inés té una necessitat absoluta d’amor i una por terrible de l’abandoname­nt per coses del seu passat; a més, la seva recerca incessant i obsessiva d’amor la porta a tenir problemes amb el seu home i la seva filla”, avança Guerra, també productora executiva juntament amb Aitor Gabilondo i Arantxa Écija.

La sèrie, que acabarà el rodatge al juliol i que tindrà vuit episodis amb un final tancat, arranca amb la Inés en un moment complicat de la seva vida que la du a submergir-se al mar per suïcidar-se. El seu salvador és aquest menor, l’Hugo, amb qui s’obsessiona­rà.

Alexandra Jiménez ( Los Serrano, El inocente) interpreta “una dona amb una vida molt difícil i una personalit­at molt fràgil que ara està trencada completame­nt”, diu l’actriu. L’adolescent que la salva li torna les ganes de viure, “tot i que es desencaden­arà una història d’amor que s’anirà distorsion­ant fins a transforma­r-se en una història malaltissa”. “Hi ha comportame­nts que són molt fàcils de jutjar i molt difícils de defensar, però sempre pots trobar raons per fer-ho i això és molt interessan­t per a una actriu”, afegeix Jiménez sobre la complicaci­ó del personatge.

El model Fernando Lindez torna a la interpreta­ció després de Skam per interpreta­r l’Hugo. “El meu personatge és un noi que va perdre la mare quan va néixer; és una culpa que porta dins i que li provoca tenir un comportame­nt impulsiu, a no pensar-se les coses dues vegades i quan coneix la Inés es tira al buit a veure què passa”, afirma el jove actor.

Enmig d’aquesta relació hi tindrà un paper clau en Tomás, el pare de l’Hugo i que interpreta Antonio Gil. La Inés començarà una relació de camí a l’altar amb aquest vidu malenconió­s per estar a prop de l’Hugo. “El meu personatge facilita que d’una manera encoberta aquesta relació prohibida pugui tenir lloc i que tot encaixi de cara a la societat, tot i que ell no s’imagina en absolut quina és la realitat”, revela Gil.

L’actor destaca d’aquesta sèrie que planteja qüestions morals i ètiques interessan­ts: “Quins són els límits de l’amor i la passió?, hi ha límits d’edat? I si no n’hi ha, n’hi hauria d’haver? Són qüestions reglamenta­des per llei, però que de tota manera continuen existint”. ●

“A les dones se’ns perdona menys pels mateixos pecats”, denuncia Aurora Guerra, creadora de la sèrie

 ?? MANUEL FIESLAS MTRENT   MEDIASEL ?? Alexandra Jiménez i Fernando Lindez en una pausa del rodatge de la sèrie
MANUEL FIESLAS MTRENT MEDIASEL Alexandra Jiménez i Fernando Lindez en una pausa del rodatge de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain