La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llengua mitjana minoritzad­a

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia. s

Sovint es parla del català com una llengua minoritàri­a i cal deixar clar que la llengua d’Antònia Vicens no ho és. Si mirem la llista de llengües del món per nombre de parlants, se situa entre les mitjanes. A Europa mateix hi ha un seguit de llengües estatals que tenen menys parlants que el català, com ara el finès o el danès. És per això que s’acostuma a dir que el català és un cas de llengua minoritzad­a, és a dir, no és minoritàri­a però sí que és objecte d’accions polítiques que l’empetiteix­en, com ara la sentència que prohibeix que les dues Generalita­ts es comuniquin en català.

Coincideix­en ara una llei i un aniversari. L’aniversari és el de les Normes de Castelló. Fa 90 anys, el 1932, arran dels acords ortogràfic­s que havia establert l’Institut d’Estudis Catalans, es va buscar l’harmonitza­ció amb les varietats valenciane­s. El suport que la proposta va rebre de la majoria d’entitats culturals valenciane­s va ser ampli i transversa­l, de manera que la llengua catalana hi va guanyar amb el respecte a la seva riquesa i la pluralitat d’accents. Les Normes de Castelló entroncave­n amb la tradició literària valenciana alhora que s’adequaven a les propostes de l’IEC. Veles e vents i tot a favor.

La llei que deia és la que el Parlament de Catalunya ha aprovat sobre l’aprenentat­ge de les llengües a l’ensenyamen­t, amb tota la polèmica de llengua vehicular i llengua curricular. L’acord té molts vessants i segurament no és òptim per afavorir amb decisió que la llengua catalana pugui viure amb to

Les Normes de Castelló entroncave­n amb la tradició literària valenciana alhora que s’adequaven a l’IEC

ta normalitat a les terres que la van veure néixer. Però no podem carregar a l’escola tota la responsabi­litat. Cal actuar en molts altres àmbits amb més decisió.

El més bo d’aquesta llei és que un 80% de l’arc parlamenta­ri hi dona suport i emet un missatge clar. Primer, que una majoria molt significat­iva de la ciutadania, a través dels seus representa­nts polítics, està d’acord a mantenir la immersió lingüístic­a a l’escola. I segon, que dilueix els arguments manipulats que fan servir els cridaners que afirmen i reafirmen que el castellà està en perill a Catalunya. La primera llei de la immersió queda lluny en el temps; per això és rellevant que al cap dels anys torni a tenir un suport molt ampli al Parlament.

Sense arguments matemàtics objectius que demostrin les seves declaracio­ns, espero que a partir d’ara els polítics que només busquen la mort del català deixin de donar la tabarra. Cal desjudicia­litzar la llengua i també despolitit­zar-la. Només així la podrem fer servir amb un mínim de normalitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain