La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan Hèrcules va separar Espanya i el Marroc

Una gran mostra amb centenars de peces marroquine­s exhibeix la relació mil·lenària entre els dos països a l’Arqueològi­c Nacional

- JUSTO BARRANCO JUAN BUFILL

El vell pescador,

Fa sis milions d’anys les terres es van obrir i la península Ibèrica va quedar separada del nord de l’Àfrica. Els grecs van imaginar que l’estret l’havia creat Hèrcules quan va separar amb la seva força les dues muntanyes unides, i d’aquesta manera va deixar entrar l’oceà. Tectònica o mitologia, des llavors la relació entre els dos costats de l’estret ha estat un camí d’anada i tornada de mercaderie­s i cultures. Amb períodes en què les relacions eren estretes, com durant els fenicis, o quan les dues riberes eren part de l’imperi romà; i d’altres bastant menys, com quan els Habsburg miren més al centre d’Europa i Amèrica, sense oblidar unes quantes guerres no gaire llunyanes. Sens dubte, actualment les relacions passen per un bon moment. I acceleren: sota l’alt patronatge dels reis Mohamed VI i Felip VI, el Museu Arqueològi­c Nacional de Madrid acull fins al 16 d’octubre la gran mostra En torno a las columnas de Hércules, 335 peces, la majoria prestades pel Marroc, i moltes no sortides mai del país, que recorren mil·lennis de relacions entre les dues riberes.

Peces com la petita Venus paleolític­a de Tan-Tan, considerad­a per alguns com una de les primeres manifestac­ions artístique­s de la humanitat, o com els dos poderosos bustos bessons de Juba II, un en marbre blanc, procedent del Museu del Prado, i l’altre en fosc bronze, arribat del Museu de la Història i les Civilitzac­ions de Rabat. Criat a Roma després del suïcidi del seu pare, derrotat per Cèsar, i després restaurat per August com a rei de la Numídia i Mauritània, i fins i tot casat amb Cleòpatra Selene, filla de Cleòpatra i Marc Antoni, després de Juba II arribaria la dominació romana directa.

D’aquest període procedeixe­n les fabuloses escultures en bronze de l’antiga Volúbilis, pròxima a l’actual ciutat de Meknès, que exhibeix la mostra. Efebs, aurigues, caps d’Eros, la majestuosa i imponent màscara del déu Oceà o el magnètic bust de Cató recorden uns quants segles en què les dues riberes van compartir la cultura romana, incloent-hi les seves lleis, com mostren dues taules legals procedents dels dos costats de l’estret i exhibides una al costat de l’altra.

L’exposició explica com ja en l’època del neolític arriben a la península ivori i ous d’estruç procedents del sud, i al nord de l’Àfrica apareix el vas campanifor­me estès per Europa. També relata com amb les colònies fenícies acaba conformant-se el comerç del cercle de l’estret. El món d’al-Andalus i la seva esplendor, i les successive­s dinasties africanes –almoràvits, almohades i marínides–, que intervenie­n durant segles en els afers peninsular­s, són el correlat de l’explosió cultural i científica que viu el Marroc medieval, que tindrà impacte directe en el Renaixemen­t europeu. La mostra exposa vidrieres, balustrade­s, alcorans, fabulosos brocals de pou en ceràmica vidrada i els impression­ants timbres de bronze d’un rellotge hidràulic de Fes del segle XIV.

De les complicade­s relacions des de finals del XIX entre els dos territoris, protectora­t espanyol al Marroc i guerra del Rif inclosos, la mostra recull bàsicament les excavacion­s del militar César Luis de Montalbán, fundador i primer director del Museu Arqueològi­c de Tetuan.

Mehdi Qotbi, president de la Fundació Nacional de Museus del Regne del Marroc, organitzad­ora de la mostra amb el Museu Arqueològi­c i Acció Cultural Espanyola, va assenyalar que “tenim una història comuna, arrels comunes, els espanyols són a casa seva al Marroc, i els marroquins a casa seva a Espanya”. Sobre si les complicade­s relacions entre els dos països el 2021 per l’afer Polisario han endarrerit la mostra, va apuntar que ja es preparava fa anys i que ara és una bona oportunita­t per enfortir les relacions. “Els àngels ens acompanyen, ens trobem sota una bona estrella”, va concloure. ●

Els mecanismes de l’oblit són nombrosos i diversos, però el seu poder no sempre és absolut, i, en alguns casos, és possible el rescat, la recuperaci­ó de la memòria, que pot ser tardana o fins i tot pòstuma. En el cas de Miquel Rué (Sant Boi de Llobregat, 1929-París, 1967), la seva mort prematura, amb 37 anys, va tenir lloc en un moment artísticam­ent brillant, d’eclosió creativa i àmplia difusió internacio­nal de la seva pintura expression­ista, abstracta i lírica. Però l’oblit gairebé general ha estat llarg, fins ara.

L’exposició que presenta la galeria Marc Domènech (fins al 30 de juny) és la primera que es presenta a Espanya els últims 60 anys. Aitor Quiney, en el seu text del catàleg, assenyala: “Cap assaig sobre art contempora­ni català o espanyol no esmenta Miquel Rué, i amb la present exposició li brindarem el reconeixem­ent que mereix”. I tot això és sorprenent, ja que la seva obra pictòrica no desentonar­ia en un museu en què es pogués mirar al costat de pintures de Zao Wou-Ki, Bram van Velde, Nicolas de Staël o de qualsevol dels pintors de grups europeus, com ara CoBrA, o espanyols, com ara El Paso. De fet, més enllà de la bona impressió que produeix el conjunt de 25 guaixos que componen la mostra Miquel

Rué. Cosmogonie­s

“Tenim una història comuna, arrels comunes”, remarca el president dels museus marroquins

 ?? DANI DUCH ?? bronze de Volúbilis del Museu de la Història i les Civilitzac­ions de Rabat
DANI DUCH bronze de Volúbilis del Museu de la Història i les Civilitzac­ions de Rabat
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain