La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llarga ombra de Nadal El balear inverteix 4h20m en Auger-Aliassime i se cita amb Djokovic a quarts

- Pa

Una frase presideix la Philippe Chatrier: Victory belongs to the most tenacious (‘la victòria pertany al més tenaç’).

Com un mantra, la frase es repeteix en la ment del cronista.

I la rellegeix i després torna a mirar cap a la llotja vip, i allà hi distingeix Toni Nadal, amb camisa blanca i ulleres de sol, de braços plegats i potser repetint-se: –Com he arribat fins aquí? La reflexió és legítima i fins i tot inevitable, ja que Toni Nadal ha estat el pare esportiu de Rafael Nadal, i també és el seu oncle, i tot i així ara dirigeix els passos de Felix Auger-Aliassime, canadenc negre i allargat que, com una ombra, pretén barrar el pas al balear, el fenomen que s’ha adjudicat tretze títols a París i que, tan gran com és, fins i tot té una escultura al recinte, creació de Jordi Díez.

Avui, Toni Nadal és en terreny neutre. Ni s’ha assegut amb la seva família, a la llotja de Nadal, ni ho ha fet a l’espai d’Auger-Aliassime (9a raqueta actual), el seu alumne a l’acadèmia de Manacor, tot un joc de contradicc­ions i una invitació al somieig del cronista, que recupera imatges d’un passat no tan llunyà.

En plena evocació, recuperem Toni Nadal i el seu nebot abraçant-se a la llotja de la pista, una vegada i una altra, cada vegada que l’home dels 21 Grand Slams sobrevola el teatre per adjudicars­e un altre títol a París, més que ningú mai abans.

I ara?

Ara Toni Nadal diu:

–El meu nebot és el meu nebot. I tot i així allà hi ha l’home, que veu el got mig ple o mig buit, perquè passi el que passi la seva gent guanyarà o perdrà.

Sobre l’argila, Rafael Nadal viu el seu dilema interior. Auger-Aliassime serveix com el dimoni, sovint per sobre dels 200 km/h, i el posa contra les cordes: en 52 minuts, el canadenc (21) s’apunta el primer set (3-6).

I per això, Nadal s’atura: alenteix la velocitat del joc i prova de desacceler­ar Auger-Aliassime. I en el seu afany es precipita sobre l’argila i cobreix de vermell el seu colorit uniforme verd.

(Se'l canviarà uns jocs més tard, Nadal no llueix mai taques)

No va bé la cosa, sembla haverse-li torçat a Nadal, que no havia cedit un set aquests dies i bé que li anava, perquè li convé retallar els duels, llastat com està pel seu malmès peu.

–No havia començat res bé, havia de transforma­r tot això, canviar d’actitud –dirà més tard, després de la seva victòria.

Res no va bé fins que les coses es

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Rafael Nadal celebrant una treballada victòria contra Felix Auger-Aliassime ahir a París
YOAN VALAT / EFE Rafael Nadal celebrant una treballada victòria contra Felix Auger-Aliassime ahir a París
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain