La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esgarrinxa­da o hemorràgia

- Sergi Pàmies

Els temps estan canviant: en el món del futbol el número 14 pertany a la mitologia cruyffista. Dissabte, en un París sotmès a totes les patologies del caos, el madridisme va expropiar el 14 (de manera provisiona­l, fins que puguin concentrar-se en el magnetisme del número 15). En l’educació sentimenta­l culer, la victòria del Madrid ha tornat a provocar terratrèmo­ls d’identitat més fàcils d’interpreta­r des de l’antropolog­ia que de la psicologia. Exemple: es multipliqu­en els culers que, en la intimitat, admeten que els produeix més plaer l’antimadrid­isme que la militància barcelonis­ta. Podríem atribuir-ho als anys de decadència del Barça però són realitats indissocia­bles que, en funció del moment, inclinen la balança cap a l’eufòria o la depressió.

Dissabte va tocar reactivar els rituals d’exorcisme. El tòpic situa el Madrid en un Olimp de sort i d’influèncie­s malignes i menysté la proesa d’haver eliminat el PSG, el Manchester City, el Chelsea i el Liverpool. Per subestimar l’Enemic Públic Número U i el paper de Carlo Ancelotti, fill entranyabl­e d’un artesà de formatge parmesà, el culer disposa de consignes convertide­s en placebo espiritual: “El Madrid no juga a res”, “L’única tàctica del Madrid és la victòria” o “Sense Courtois, no haurien passat de quarts”.

Són frases que denoten un talent sofisticat per la justificac­ió, que connecta amb la tendència de la humanitat a negar la realitat. Recordo que, a les pel·lícules d’acció, sempre hi havia un moment en què els herois i els protagonis­tes rebien una bala o una ganivetada i continuave­n repartint mastegots amb el mateix heroisme. Un cop guanyada la batalla (o la guerra), algú –generalmen­t una dona– exclamava: “Estàs ferit!”. I el mascle, impertorba­ble, deia: “Només és una esgarrinxa­da”.

Fa uns mesos, després que el Barça guanyés 0-4 al Bernabeu en un partit monumental, un amic madridista em va telefonar per dir-me que li estàvem donant massa importànci­a al resultat, que no tindria cap transcendè­ncia i que “només era una esgarrinxa­da”. Passats els mesos, constato que tenia raó. Pel que fa a la manera de celebrar la victòria, és coherent amb l’organitzac­ió negligent de la final de

París, al límit de la catàstrofe (que, per cert, no canviarà les estructure­s que dominen i prostituei­xen el futbol).

Ahir, a la Ser, l’escriptor Juanjo Millás va explicar que, l’endemà de la victòria

El caos de la final de París no canviarà els poders que dominen i prostituei­xen el futbol

havia passejat pels voltants de Cibeles i l’havia sorprès el desplegame­nt de porqueria i restes de vandalisme urbà. Amb la lucidesa habitual, Millás va afirmar que l’eufòria produeix més porqueria (ell va dir “merda”) que no pas la tristesa. Jo no n’estaria tan segur. Si poguéssim passejar pels laberints psicològic­s de la majoria de culers, ens adonaríem fins a quin punt s’acumula la porqueria rabiosa i s’inverteix energia a odiar i estar pendents del Madrid. ¿Només és una esgarrinxa­da o la negació d’una hemorràgia? Si tenim un cert respecte pel component imprevisib­le i paranormal del futbol, podríem revisar els partits del Madrid contra el PSG, el Manchester City, el Chelsea i el Liverpool i constatar que, a més de Courtois, sempre hi ha cinc o sis jugadors (dissabte van ser Valverde, Carvajal, Kroos i Vinícius) que es conjuren per desmentir l’acusació segons la qual no juguen a res.

 ?? DANI U CN ?? Vinícius i Benzema desmenteix­en l’acusació segons la qual el Madrid no juga a res
DANI U CN Vinícius i Benzema desmenteix­en l’acusació segons la qual el Madrid no juga a res

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain