La Vanguardia (Català-1ª edició)

TikTok a Instagram

- Josep Maria Ganyet

Tot i ser la xarxa que té més penetració en les generacion­s més joves –un 60% dels usuaris tenen entre 18 i 24 anys–, TikTok és la xarxa menys social que hi ha. Pot semblar una paradoxa, però la natura del seu contingut – vídeos curts–, la seva interfície –minimalist­a, amb el vídeo sempre visible— i el seu infal·lible algorisme, capaç de fornir l’usuari d’una infinita sessió contínua de vídeos, fan que TikTok sigui més una plataforma d’entretenim­ent que no pas una xarxa social per estar en contacte amb amics.

I és aquesta combinació màgica el que l’ha convertit en el que és realment: més que una xarxa, una plataforma de transmissi­ó cultural. Balls, mems, reptes i tendències surten de TikTok tan aviat com es fan virals. Cançons d’Abba, de Boney M o l’omnipresen­t Never gonna give you up, de Rick Astley, són per a la generació Z els segons de música que acompanyen el darrer viral. Al seu algorisme li deuen les segones i terceres joventuts que les ha portat a tornar a sonar a les pistes.

La cara B, per això, és la pressió que els artistes reben de les seves discogràfi­ques perquè publiquin a TikTok, arribant al punt de supeditar l’edició d’un tema a la seva viralitzac­ió prèvia. Artistes com Halsey, Florence and the

Machine o Charli XCX han denunciat públicamen­t que pateixen aquestes pràctiques.

L’eficiència de l’algorisme de recomanaci­ó és tal que no només té impacte a TikTok, sinó que vessa a d’altres xarxes. En un vídeo vertical recentment penjat a Instagram, el seu cap,

L’algorisme de TikTok és tan potent que fins i tot el veiem a altres xarxes socials

Adam Mosseri, anunciava que la xarxa –propietat de Meta– introduiri­a canvis al seu algorisme per potenciar el contingut propi. Sembla que Mosseri i Zuckerberg estan farts que bona part del contingut més popular a la seva xarxa siguin republicac­ions de vídeos que venen de TikTok, amb logo i tot.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain