La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mort encara segueix viu

- Jordi Juan Director

Una de les pràctiques més habituals de l’exercici del periodisme polític és la tècnica de l’anticipaci­ó. A partir d’una sèrie de dades empíriques, com poden ser els sondejos electorals, es construeix tota una teoria sobre l’evolució que tindran els diferents partitsene­lspropersm­esos.Larepetici­ópesadaico­ntinuada sobre la crisi d’una determinad­a formació, tal com prediuen les enquestes, fa que aquell hipotètic resultat sigui interpreta­t per tots com l’opció més segura i probable. Això és el que li està passant ara al PSOE. La combinació dels mals auguris dels sondejos en les eleccions andaluses amb les desavinenc­es amb els seus socis de govern i amb la resta dels partits que li donen suport al Congrés està provocant que Pedro Sánchez sembli més un mort en vida que el president a qui li queda encara un llarg camí fins a acabar la legislatur­a.

El periodisme d’anticipaci­ó no només preveu una gran trompada del PSOE a Andalusia, sinó que ja dona per feta una imminent crisi de govern després de les eleccions i la impossibil­itat d’aprovar els pròxims pressupost­os per manca d’acord. Ja es coneixen fins i tot els noms dels ministres que acabaran caient en aquesta futura crisi.

El meu pronòstic personal també coincideix que el Govern central no està passant pel seu millor moment, però val la pena recordar que aquests mateixos pronòstics derrotiste­s contra el PSOE es van produir abans de les eleccions regionals de Castella-la Manxa i al final qui va acabar dimitint va ser Pablo Casado. I Sánchez ha demostrat tenir una capacitat de resiliènci­a infinita que li ha fet guanyar batalles que tots donaven per perdudes per a la seva causa.

Diuenqueel­presidentt­éaccésauns­istemainfo­rmàticquel­ipermet conèixer al minut el que votarien els ciutadans, igual que al diari podem tenir coneixemen­t a cada instant de la nostra audiència real, el nombre de subscripto­rs i les notícies que més impacten. Sánchez sempre ha estat un entusiasta de la demoscòpic­a i és normal que ara tingui encara més ansietat per saber per on van els trets, en vista dels presagis tan dolents. Tot i això, ell, millor que ningú, sap que encara segueix molt viu.

 ?? TWITTER   REUTERS ??
TWITTER REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain