La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petro contra el Trump colombià

La irrupció del populista Hernández complica l’arribada al poder de l’esquerra

- LOBERT MUR

El somni de l’esquerra colombiana d’aconseguir per primera vegada el poder va quedar en suspens diumenge. Com estava previst, l’exguerrill­er i exalcalde de Bogotà, Gustavo Petro, va guanyar la primera volta amb el percentatg­e que vaticinave­n els sondejos (40%). Però el seu rival a la segona volta, el 19 de juny, no serà el dretà Federico Gutiérrez –com indicaven les enquestes–, sinó el populista Rodolfo Hernández, amb un 28%, cosa que complica la victòria de Petro.

No se sap qui guanyarà d’aquí tres setmanes, però el que sí que ha quedat clar és que els colombians han votat pel canvi. Ja es pot assegurar que el pròxim president de Colòmbia no serà del Partit Liberal ni del Partit Conservado­r –les dues formacions que van monopolitz­ar la política colombiana durant el segle XX–, ni estarà adscrit a l’uribisme, el moviment vinculat a l’expresiden­t Álvaro Uribe, que ha controlat el país al segle XXI. Aquestes tres tendències van donar suport a Gutiérrez diumenge.

Colòmbia ha votat contra l’establishm­ent, encara que els dos finalistes fa anys que estan ficats en política. Especialme­nt Petro, economista de 62 anys, que actualment és senador i va gestionar Bogotà entre el 2012 i el 2015, a més de ser diputat durant molts anys o acceptar, fins i tot, un càrrec diplomàtic a Europa durant el govern d’Ernesto Samper quan estava amenaçat de mort.

Per la seva part, Hernández, enginyer civil de 77 anys i constructo­r milionari, va ser alcalde independen­t de Bucaramang­a (2016-2019), capital del departamen­t de Santander, però, sens dubte, és l’outsider i la gran sorpresa d’aquests comicis. Es ven tàcitament com a centrista i juga a l’ambigüitat ideològica amb un discurs antisistem­a, simple i demagògic que ataca la política tradiciona­l corrupta. De fet, el seu partit es diu ampul·losament Lliga de Governants Anticorrup­ció i les seves propostes transpiren assistenci­alisme cap a les classes baixes, combinades amb llocs comuns, com tenir cura del medi ambient, la millora de l’educació i limitar la privatitza­ció de la salut.

Amb una actitud confrontac­ional, Hernández s’ha vist immers en nombroses polèmiques al llarg de la seva vida: ha estat titllat de masclista i violent, tant verbalment com físicament, com quan va pegar a un regidor opositor quan era alcalde. En una entrevista el 2016 va afirmar: “Soc admirador d’un gran pensador alemany que es deia Adolf Hitler”. Després va rectificar i va dir que es referia a Albert Einstein.

Antiestabl­ishment, però a quin dels dos contendent­s va donar el seu suport Gutiérrez, el candidat de l’establishm­ent? I a favor de qui s’estan posicionan­t ja els líders uribistes, liberals i conservado­rs? Per Petro o per Hernández? Efectivame­nt, per Hernández, a qui ja s’ha batejat com el Trump colombià.

Diumenge a la nit, després de saber que havia quedat tercer amb gairebé un 24% dels vots,

Gutiérrez no va esperar ni un dia per demanar el vot per a Hernández. “Vull expressar públicamen­t que nosaltres no volem perdre el país i que no posarem en risc el futur de Colòmbia, de les nostres famílies i dels nostres fills”, va afirmar el candidat conservado­r. “Votarem per en Rodolfo”, va afegir l’exalcalde de Medellín. “Per tot el que ha dit i el que ha fet, [Petro] no convé a Colòmbia”, va assegurar Gutiérrez. “Seria un perill per a la democràcia, les llibertats, l’economia, les famílies i per als nostres fills”, va insistir.

Malgrat que ha virat cap al centreesqu­erra, moderant el seu discurs respecte al 2018 –quan va perdre la segona volta davant l’actual president, l’uribista Iván Duque–, Petro representa un perill, però per a l’establishm­ent, perquè proposa gravar les grans fortunes, fer una reforma agrària per posar fi al latifundis­me, frenar l’explotació petroliera per fomentar energies alternativ­es, suprimir el servei militar obligatori o reformar

Colòmbia vota pel canvi, i per primera vegada el país no tindrà un president liberal, conservado­r ni uribista

El dretà Federico Gutiérrez, candidat de l’establishm­ent, dona suport a l’antisistem­a Hernández

 ?? GU 

     
 G       G ?? Gustavo Petro fent un cor amb les mans, abraçat per Antonella i Nicolás, dos dels seus cinc fills, a la celebració de diumenge
GU G G Gustavo Petro fent un cor amb les mans, abraçat per Antonella i Nicolás, dos dels seus cinc fills, a la celebració de diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain