La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron no té assegurada la majoria absoluta al nou Parlament

Comença la campanya de les legislativ­es, un repte per al reelegit president francès

- EUSEBIO VAL

Emmanuel Macron va obtenir un nou mandat de cinc anys per a l’Elisi a les eleccions de l’abril. Però la viabilitat del seu programa de govern depèn de si els partits que li donen suport aconseguei­xen la majoria absoluta a la nova Assemblea Nacional que sorgeixi dels comicis legislatiu­s de 12 i el 19 de juny. Aquest objectiu està en dubte, segons els sondejos publicats fins ara.

L’ambient a França és avui molt diferent del que hi havia la primavera del 2017. Macron, que només tenia 39 anys, encarnava la novetat i l’esperança. S’havia imposat amb contundènc­ia a la ultradreta­na Marine Le Pen. Els ciutadans volien reforçar-lo, i van donar al seu partit, La República en Marxa (REM), i als seus aliats 350 diputats, 61 per sobre de la majoria absoluta. L’opinió general d’analistes i experts demoscòpic­s és que aquella victòria tan folgada no es repetirà. Malgrat que el sistema electoral majoritari, en dues voltes, afavoreix molt el primer partit, s’estima que la coalició entorn de Macron, anomenada Ensemble (junts), podria aconseguir entre 275 i 320 diputats (la majoria absoluta se situa en 289). Es tracta, en qualsevol cas, de càlculs molt aproximats. Cada circumscri­pció és un món.

A les presidenci­als, Macron va rebre molt suport de votants d’esquerra que van voler frenar Le Pen. A les legislativ­es la situació pot ser inversa. La coalició d’esquerres encapçalad­a per Jean-Luc Mélenchon se sent forta. En moltes circumscri­pcions els dos candidats a la segona ronda poden ser el d’esquerres i el macronista. L’èxit d’aquest últim dependrà del suport de l’electorat de dretes.

Per a Macron no només és important comptar amb la majoria absoluta dels seus a l’Assemblea. Necessita que els ministres que es presenten a les eleccions guanyin el seu escó. Altrament, quedarien desautorit­zats i políticame­nt febles. La mateixa primera ministra, Élisabeth Borne, una tecnòcrata que no s’ha sotmès mai a l’escrutini de les urnes, es presenta per una circumscri­pció normanda. Un ministre en situació difícil és Damien Abad, trànsfuga de la dreta i a qui dues dones acusen de violació.

Si no hi ha sorpreses, Ensemble hauria de guanyar les elecci

La viabilitat del programa de govern depèn del control de l’Assemblea Nacional

ons, seguit de la coalició d’esquerres i d’Els Republican­s (LR, dreta). L’ultradretà Reagrupame­nt Nacional (RN) ho té molt difícil a causa del sistema electoral, que el castiga a la segona volta. Malgrat el 41% de Le Pen a les presidenci­als, ja seria un èxit obtenir una vintena d’escons. A l’Assemblea Nacional sortint només en tenia 8, menys que els comunistes.

El partit de Macron, abans REM i ara rebatejat Renaixemen­t, disposa de diversos aliats de centredret­a i centreesqu­erra, entre els quals el partit Horitzons, de l’ex primer ministre Édouard Philippe. La cohesió durant cinc anys d’aquesta aliança de circumstàn­cies no està gens garantida. Durant la legislatur­a passada hi va haver desenes de desercions i fractures.

El president, condiciona­t per la seva posició institucio­nal, ha de participar en la campanya de les legislativ­es per evitar sorpreses. Avui visitarà un hospital a Cherbourg, al departamen­t del nord de la Manche. El sector sanitari viu una situació crítica, de penúria de profession­als després del període estressant de la pandèmia. Aquestes qüestions pesaran en el desenllaç dels comicis. ■

 ?? OLIVIER MATTHYS / AP ?? Emmanuel Macron ahir arribant a la cimera extraordin­ària de la Unió Europea a Brussel·les per tractar sobre Ucraïna
OLIVIER MATTHYS / AP Emmanuel Macron ahir arribant a la cimera extraordin­ària de la Unió Europea a Brussel·les per tractar sobre Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain