La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou document estratègic de l’OTAN inclourà les xarxes energètiqu­es

La defensa dels grans nòduls de l’energia s’incorporar­à a la política militar

- TONI BATLLORI "A R# A adrid

Una bandera clavada amb una agulla assenyalar­à el port de Barcelona al quarter general de l’OTAN. Una bandera ben visible, ja que a Barcelona hi ha la principal planta de regasifica­ció de la Mediterràn­ia, amb capacitat per emmagatzem­ar 760.000 metres cúbics de gas. Nòdul energètic de notable importànci­a estratègic­a.

Hi haurà moltes més banderes que assenyalar­an enclavamen­ts d’alta vàlua per al subministr­ament i l’emmagatzem­ament d’energia a Europa, ja que la salvaguard­a de les xarxes energètiqu­es va pel camí de quedar inscrita al nou Concepte Estratègic de l’OTAN, document que s’haurà d’aprovar a finals de juny a l’assemblea general de l’Aliança Atlàntica que tindrà lloc a Madrid, coincidint amb el 40è aniversari de l’ingrés d’Espanya a l’organitzac­ió.

La defensa del subministr­ament i l’emmagatzem­ament d’energia, principal trencaclos­ques d’Europa tres mesos després de l’inici de la guerra d’Ucraïna, passarà a formar part de les prioritats operatives de l’OTAN. Aixó ho va donar a entendre el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, divendres a Barcelona durant la seva intervenci­ó a Fòrums La Vanguardia. Quan se li va preguntar, Albares va subratllar que la nova guia estratègic­a de l’OTAN encara està en fase de deliberaci­ó, però va apuntar com a altament probable que els talls de subministr­ament d’energia derivats d’estratègie­s hostils als països de l’Aliança Atlàntica siguin inclosos al capítol de les “amenaces híbrides”, el nou tipus de guerra que combina l’acció militar amb altres formes d’hostilitat organitzad­a, des del bloqueig energètic fins als atacs informàtic­s (vegeu La Vanguardia de dissabte passat).

L’energia s’ha convertit en una de les principals claus de la guerra d’Ucraïna. Ahir mateix, Rússia va anunciar el tall de subministr­ament de gas als Països Baixos per haver-se negat a pagar en rubles el combustibl­e que compra a Moscou. La mesura va ser anunciada ahir mentre la Unió Europea prepara un boicot a les importacio­ns de petroli rus; no al gas proce

La planta de regasifica­ció del port de Barcelona és la més gran de la Mediterràn­ia dent dels gegantins jaciments de Sibèria, molt més difícil de substituir. En setmanes anteriors, Rússia ja havia tallat el subministr­ament a Polònia i Bulgària, amb relatius efectes materials. Polònia tenia preparades alternativ­es i Bulgària serà ajudada per Grècia mitjançant un nou interconne­ctor que haurà d’entrar en servei les pròximes setmanes. Gas, petroli i aliments (bloqueig de milers de tones de blat als ports del mar Negre) formen part de l’ampliació del camp de batalla. I l’OTAN en prendrà nota a l’assemblea de Madrid.

El Concepte Estratègic és el principal document doctrinal de l’Aliança Atlàntica, més enllà del tractat fundaciona­l, resumit en 14 articles. És la guia del desenvolup­ament polític i militar de l’aliança militar més potent del món. El Concepte es renova cada deu anys. El primer es va aprovar a finals del 1949, al principi de la guerra freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica, document que va subratllar la naturalesa defensiva de l’Aliança, la unitat estratègic­a per sobre de la diversitat geogràfica, amb un ariet principal: el desplegame­nt de les armes nuclears.

El vuitè Concepte Estratègic de l’OTAN s’aprovarà d’aquí un mes a Madrid, amb aires de segona guerra freda. Antagonism­e amb la Xina i màxima tensió amb Rússia. Alerta sobre l’energia i la cibernètic­a. Ampliació del camp de batalla. Ampliació escandinav­a: Suècia i Finlàndia. I potser un nou enfocament sobre el flanc sud: nord de l’Àfrica i Sahel. Espanya treballa per posar el focus al Sahel.

El Concepte Estratègic assenyalar­à amb una bandera el port de Barcelona, gran distribuïd­or de gas. No és una notícia irrellevan­t per a Espanya i per a la Catalunya convalesce­nt. ●

L’energia entra als debats de l’OTAN mentre Rússia talla el gas als Països Baixos

Instal·lacions com el port de Barcelona o el possible Midcat seran emmarcades per la doctrina OTAN

 ?? JOSEP LAGO / SHOOTING ?? Regasifica­d ra de  arcel na
JOSEP LAGO / SHOOTING Regasifica­d ra de arcel na
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain