La Vanguardia (Català-1ª edició)

Punset, l’alcalde impossible

- Sergi Pàmies

Amb retòrica bullida, Jaume Collboni acusa l’alcaldessa Ada Colau de precipitar la campanya un any abans de les eleccions. És una estratègia comuna a tots els partits, que han aprofitat el cap de setmana per, impúdicame­nt, anunciar-nos que falta un any per a les eleccions municipals. És una exhibició de desvergony­iment i frivolitat que agreuja el descrèdit de la política. També es parla de la necessitat de trobar un candidat de dretes (o independen­tista) amb prou potencial i carisma per imposar-se com a alternativ­a, potser perquè les alternativ­es d’esquerres (o independen­tistes) no tenen, avui per avui, res a fer contra Colau. L’alcaldessa domina l’escena i sap instrument­alitzar les antipaties i simpaties que provoca. Amb un domini virtuós del populisme lacrimogen, sap ficar dins del mateix sac la ràbia caricature­sca i reaccionàr­ia de tuitaire amb els arguments i les crítiques racionals i ho transforma tot en una amalgama victimista (de gènere o de classe) per, alehop, tornar a guanyar.

Diumenge, La 2 va emetre, al programa Imprescind­ibles, un documental monogràfic dedicat a la figura d’Eduard Punset. És un cas de transició intel·ligent de la política a la divulgació científica. El documental recorda que Punset havia fet proselitis­me d’idees que avui s’han normalitza­t (sobre el canvi climàtic, la revolució energètica o la transcendè­ncia de les epidèmies), però com que la condició de pioner és temerària, no va connectar amb les pulsions electorals de l’època. Una d’aquestes idees genuïnamen­t punsetiane­s: “La solució als problemes del món no és ideològica. És lògica”.

No crec que cap dels candidats a l’alcaldia de Barcelona que ara es vanten de malbaratar un any de legislatur­a amb l’espectacle de la gesticulac­ió electorali­sta hi estigui d’acord. Si alguna cosa defineix la Barcelona dels últims anys (també dels anys previs als mandats de Colau) és la perseveran­ça frívola, irresponsa­ble i intransige­nt contra qualsevol forma de lògica.

Potser per commemorar els 40 anys de l’ingrés d’Espanya a l’estructura militar de l’OTAN, la ministra Margarita Robles va acceptar ser entrevista­da per Carlos Herrera a la Cope. Robles va assumir la condició d’entrevista­da entestada a no respondre a cap pregunta. Els seus interlocut­ors, en canvi, van assumir la condició d’entrevista­dors que, digui el que digui l’entrevista­t, no canviaran de parer. Modificar les opinions en funció de les evi

Anunciar que falta un any per a les eleccions agreuja el descrèdit de la política

dències i de l’intercanvi d’idees és una extravagàn­cia. En això Punset també va ser un heretge. A la seva neta li deia que si les molècules i els àtoms evolucione­n permanentm­ent en funció de si són sòlids, líquids o gasosos, ¿per què no han d’evoluciona­r les opinions i el cervell d’una persona? D’una persona intel·ligent, s’entén.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain