La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP encara la campanya andalusa amb un ampli avantatge sobre el PSOE

Un 50% vol Moreno com a president, i un 15%, Espadas, segons el CIS andalús

- CARLES CASTRO

Les eleccions andaluses del 19 de juny semblen més que decidides abans de celebrar-se. I, malgrat que el partit es juga fins a l’últim minut –quan es tanquen les urnes–, ara l’avantatge del Partit Popular sembla insalvable. Com també ho sembla l’avantatge del bloc de centre i dreta. Si el desembre del 2018 PP, Cs i Vox van reunir 59 escons davant els 50 de l’esquerra, l’últim sondeig del CIS andalús situa els grups conservado­rs en un mínim de 71 escons i deixa PSOE i Per Andalusia en un màxim de 38 (12 menys que ara).

L’enquesta del Centre d’Estudis Andalusos (CEA), dependent de la Junta, es va fer entre el 3 i el 13 de maig, sobre una mostra de 4.500 ciutadans, i certifica el sensible avenç dels populars respecte al baròmetre anterior, del març passat. Llavors l’estimació de vot al PP se situava en un 34%. Ara, segons el CEA, el PP andalús vorejaria el 40% dels sufragis i podria aconseguir fins a 49 escons (a sis de la majoria absoluta).

Al seu torn, i malgrat l’ascens popular, Vox superaria el 17% dels vots; sis punts més que el 2018, encara que dos menys que al sondeig anterior del CEA. Tot i així, els ultres mantindrie­n la seva forquilla d’escons per sobre de 20 diputats. Aquestes expectativ­es del vot conservado­r neutralitz­arien la gairebé segura desaparici­ó de Ciutadans, que amb prou feines aspira a un 5% del vot i a entre un i dos escons, irrellevan­ts en aquest escenari.

Paral·lelament, l’evolució de les formacions d’esquerra no pot ser més lúgubre. Mentre que el PP podria sumar gairebé 20 punts al seu resultat del 2018 –quan va reunir poc més d’un 20% de les paperetes–, el PSOE empitjorar­ia en gairebé quatre punts el seu pèssim còmput de fa quatre anys i cauria ara al 24% dels sufragis. Traduït en escons, els socialiste­s podrien perdre entre un i dos diputats dels 33 que tenen actualment.

Ara bé, si el PSOE andalús dibuixa una evolució declinant, la marca a la seva esquerra, Per Andalusia, progressa cap a l’ensorramen­t. Més enllà de l’atribolat procés de gestació d’aquesta coalició, la desmobilit­zació dels seus potencials votants és gairebé un enigma quàntic. Aquest espai cediria prop de deu punts sobre el 16,2% dels sufragis que va aconseguir el 2018 la coalició vertebrada per Podem i IU, cosa que suposaria 12 escons menys dels 17 que va aconseguir llavors.

Cal assenyalar, no obstant això, que l’escissió d’Endavant Andalusia (que era justament la marca amb què es van presentar Podem i Esquerra Unida el 2018) s’emporta gairebé quatre punts de l’espai electoral, encara que la seva renda parlamentà­ria podria cenyir-se a un solitari escó. En definitiva, l’esquerra radical andalusa extraviari­a 11 diputats que, amb les pèrdues del PSOE, podrien portar el bloc de la dreta fins a un màxim de 72 parlamenta­ris sobre 109.

En cas de confirmar-se aquesta correlació, el candidat del PP i actual president de la Junta, Juanma Moreno Bonilla, podria aspirar a governar en solitari, ja que, com la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, sumaria més escons que el conjunt de l’esquerra: 47 o 49 davant 37 o 38. És a dir, en tindria prou amb l’abstenció de Vox per superar la seva investidur­a.

Aquestes perspectiv­es de vot se sostenen sobre unes valoracion­s insòlites en un escenari polític tan crispat com l’espanyol. Per exemple, la gestió del Govern del PP i Ciutadans al capdavant de la Junta és considerad­a bona o molt bona per més d’un 61% dels consultats, davant només un 28% que la consideren negativa.

Tot i això, l’avaluació del president Moreno Bonilla encara és més espectacul­ar: dos de cada tres andalusos consideren bona o molt bona la seva gestió, mentre que només un 23% la valoren en termes negatius. I, en aquesta línia, les preferènci­es sobre el president de la Junta són terminants: gairebé un 50% prefereixe­n Moreno Bonilla, davant menys d’un 15% que s’inclina pel socialista Espadas. El candidat del Partit Popular ha guanyat gairebé 15 punts en preferènci­es des del març.

I, per si en quedessin dubtes, prop del 70% dels andalusos creuen que els comicis del 19-J els guanyarà el PP. Les preferènci­es estan més igualades: un 35% opten pels populars, i un 22%, pels socialiste­s. ●

L’ensorramen­t de Per Andalusia, la coalició amb Podem i IU, és tan important que cau de 17 escons, el 2018, a 5

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain