La Vanguardia (Català-1ª edició)

El triomf de la imbecil·litat

- Màrius Carol

Flaubert afirmava que la imbecil·litat era una roca inexpugnab­le, perquè tots els que xoquen contra ella queden fets miques. Potser això era així al segle XIX, però als nostres dies són nombrosos els idiotes que aconseguei­xen triomfar en la vida després de cometre una imbecil·litat. Ser un insensat, lluny d’estar penalitzat, sovint té premi. I no només els quinze minuts de glòria que Warhol presumia que són a l’abast de tot ésser humà. En la societat de l’espectacle, cometre una malifeta no està penat. Són legió els irresponsa­bles que s’arrisquen a fer una bogeria per ser trending topic o per arrasar a TikTok. I d’aquí a ser un influencer que acaba residint a Andorra per pagar menys impostos tampoc no hi ha tanta distància.

L’últim d’aquesta cort de cretins és un home que el cap de setmana passat va llançar un pastís contra La Gioconda de Leonardo Da Vinci. Va entrar al Museu del Louvre de París assegut en una cadira de rodes i disfressat de velleta. Afortunada­ment, la tela està protegida per un vidre antibales i per una barana que impedeix que els visitants s’hi acostin, així que no va patir danys. Però l’insensat, a qui els guardes de seguretat del recinte van detenir, va obtenir celebritat a les xarxes socials, que segurament és el que pretenia.

La història del cèlebre quadre de la Mona Lisa, que va acompanyar Leonardo fins a la mort, quan el va adquirir el rei Francesc I de França, acumula episodis grotescos de personatge­s que van intentar passar a la petita història del deliri. El 1956, un bolivià li va llançar una pedra que va fer saltar una part del pigment del colze esquerre; el 1974, una japonesa va intentar tacar-lo amb un esprai vermell quan va ser exposat a Tòquio, i el 2009 una russa li va tirar una tassa de ceràmica que es va estavellar al vidre protector. Abans, el 1911, la tela la va robar un empleat del Louvre i va estar dos anys desaparegu­da. Aleshores la policia va sospitar d’Apollinair­e i de Picasso per les seves boutades, com quan deien que calia cremar els museus. O sigui que l’exhibicion­isme no és nou, el que és una novetat és que la gent s’estimi més fer-se una selfie al costat d’una tela abans d’extasiar-se davant d’un quadre o que estampi un pastís en una obra d’art per tenir més likes a Instagram. ●

Un paio disfressat aconseguei­x llançar un pastís al rostre de ‘La Gioconda’

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain