La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vulnerable­s d’un sol ús

- Manuel Cruz

El concepte de vulnerable, al qual ja em vaig referir en una altra ocasió (“Per com parlen els coneixereu”, 8/III/2022), té molt de relatiu. Si parlem del trànsit rodat, està clar que l’usuari del petit turisme es pot considerar vulnerable, i no li falta raó, davant el camió de gran tonatge. De la mateixa manera que el motociclis­ta pot pensar igual de si mateix respecte als dos anteriors. Però la relació de vulnerable­s no acaba en aquest punt, en la mesura que els últims temps han irromput, especialme­nt a les calçades de les nostres ciutats, nous protagonis­tes. Ara els ciclistes poden reivindica­r (i de fet ho reivindiqu­en, sovint amb el suport de les autoritats municipals) aquesta mateixa condició de vulnerable­s, com també ho fan els usuaris de patinets. Sens dubte tenen dret de ser considerat­s com a tals, sobretot si fem la comparació amb els protagonis­tes citats anteriorme­nt.

Ara bé, crida l’atenció que els que tant insisteixe­n a ampliar la llista de vulnerable­s per poder-s’hi veure inclosos, i gaudir d’alguna forma de protecció (carrils d’ús exclusiu, per exemple), tendeixin a donarla per tancada així que han aconseguit el seu objectiu. Però el plantejame­nt no resulta acceptable. També hi ha qui és vulnerable en relació amb ells. Em refereixo, com és obvi, al vianant. Sense que calgui en aquest darrer cas treure importànci­a a aquesta condició. Per descomptat que en principi el mal que li pot causar a un ciclista una col·lisió amb un camió, un tramvia o un automòbil pot ser enorme, fins i tot mortal, però tampoc no crec que es pugui menysprear el perjudici, amb freqüència irreversib­le, que els pot causar, per exemple, a les persones de més edat ser atropellat­s per l’usuari d’un patinet o una bicicleta. Per a elles, com tots sabem, una fractura de fèmur o de maluc acostuma a significar per desgràcia el principi del final.

Crida l’atenció, en aquest sentit, l’apel·lació desigual que solen fer les nostres autoritats municipals a la situació dels vianants. Se’ls invoca freqüentme­nt per contraposa­r-los a l’automòbil privat, argumentan­t que seria desitjable que la major part dels desplaçame­nts es poguessin fer a peu. Tot i això, aquells mateixos vianants es veuen ignorats completame­nt a l’hora de protegir-los en l’objectiva condició de vulnerable­s. L’espectacle de ciclistes circulant per les voreres, fins i tot en carrers on disposen d’espais delimitats per a ells, o fent-ho en la direcció contrària a la indicada és el pa de cada dia a Barcelona. Per no parlar del fet que, de manera gairebé sistemàtic­a, aquests mateixos nous protagonis­tes no respecten els semàfors dedicats als vianants i només s’aturen a les cruïlles on podrien córrer perill davant els automòbils.

Se suposava que tanta pintura groga a terra, tants blocs i boles de ciment a les calçades, tants carrils d’ús exclusiu d’uns o d’altres i altres iniciative­s d’urbanisme tàctic estaven dirigides a dissenyar una ciutat més amable, acollidora i segura per a tothom. Potser va ser aquesta la intenció però en tot cas no sembla que s’estigui aconseguin­t. Al contrari: Barcelona és una ciutat cada cop més hostil per als vianants. Hauria d’estar rigorosame­nt prohibit invocar els més vulnerable­s en va. ●

A Barcelona es fa servir els vianants com a argument llancívol contra els automobili­stes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain