La Vanguardia (Català-1ª edició)

Problema o molèstia?

- Gemma Ribas Maspoch

Potser perquè em vaig criar en un carrer ple de turistes atrets per l’efecte de la frontera i la proximitat al Museu Dalí, trobo surrealist­a la insistènci­a d’alguns responsabl­es municipals de Barcelona a convertir els turistes en un problema.

Els que som de l’Empordà coneixem bé la diferència entre la temporada en què la comarca és nostra i la que està envaïda de visitants, molts d’ells, per cert, de la mateixa Barcelona o l’àrea metropolit­ana. Aprofitem les temporades de menys afluència de gent per gaudir de les nostres platges i els nostres paisatges i, quan arriba la marabunta, si tenim la sort de no dedicar-nos al turisme, passem a segona línia. Ens refugiem en aquells llocs que sabem menys abarrotats, on també hi ha vida i, moltes vegades, una vida més interessan­t que la que surt a Instagram. O aprofitem les hores menys concorregu­des.

Ens agradaria que el que és nostre fos només per a nosaltres? Als que no ens dediquem al turisme, probableme­nt sí. Però tots tenim amics i familiars que, directamen­t o indirectam­ent, en viuen. I d’alguna manera, l’afluència de visitants també ajuda a ser més conscients d’allò bo que tenim.

Ara visc al Raval i, per molt que a hores d’ara ja hauria d’haver-m’hi acostumat, em segueixo quedant perplexa cada vegada que llegeixo o escolto comentaris de responsabl­es públics contra la presència de turistes als carrers.

Són els turistes el gran problema? En tot cas, el que són és una molèstia. El problema no és el turisme. El problema és, si de cas, la manca de llocs de treball en altres sectors. La gran quantitat de gent que depèn dels negocis relacionat­s amb l’arribada de visitants. Aquest és el problema que ens hauria d’ocupar en comptes de demonitzar un sector que, per a molts –i d’altres ja ho voldrien per a ells–, és l’única manera de guanyar-se la vida. S’està fent alguna cosa per canviar aquesta situació a Barcelona, a l’Empordà i a tants altres territoris on hi ha poques possibilit­ats de guanyar-se la vida, si no és al sector públic, el turístic o el d’altres serveis amb poc valor afegit? Des del meu barri actual puc assegurar que la necessitat de fer-hi alguna cosa és gran. ●

L’afluència de visitants ens ajuda a ser més conscients d’allò bo que tenim

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain