La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No hi ha motius per estigmatit­zar cap col·lectiu per la verola del mico”

-

què alguna pugui estar infectada i en què hi hagi contacte estret entre individus, hi pot haver contagi. Això és independen­t de l’orientació sexual.

És partidari d’oferir informació al col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes, en què ara es concentren la majoria dels casos, per ajudar-los a reconèixer símptomes i prevenir contagis?

És un error associar la verola del mico amb un grup concret perquè pot afectar qualsevol persona. Centrar l’estratègia de prevenció en homes que tenen sexe amb homes es podria malinterpr­etar com que són responsabl­es de la situació actual. Val més dirigir els missatges a tota la població i destacar que qualsevol que tingui lesions a la pell plenes de pus busqui atenció mèdica, procuri portar mascareta, extremi la higiene de mans i redueixi tant com pugui el contacte estret amb altres persones.

Què més s’hauria de fer per evitar que s’estigmatit­zi els afectats?

És important deixar clar que hi continua havent un estigma contra els homes que tenen sexe amb homes. S’ha millorat molt en ciutats com Barcelona i Madrid, però molt menys en entorns on hi ha menys tolerància. Hi ha una part de la societat que necessita atacar tot el que és diferent, tot el que s’aparta del comportame­nt estàndard. Això no té res a veure amb el risc de contreure o transmetre infeccions com la verola del mico: té a veure amb l’estigma que hi continua havent per l’orientació sexual.

Som a temps d’eliminar el virus fora de l’Àfrica?

Depèn de quin sigui l’hoste amb qui el virus ha sortit de l’Àfrica. Si qui ha portat el virus fora de l’Àfrica són persones ha de ser possible controlar-lo i eliminar-lo del tot del nostre entorn. Si hi ha un animal hoste intermedi i aquest animal ja ha sortit de l’Àfrica, en aquest cas podrà originar més brots en el futur. Encara no sabem quina d’aquestes dues situacions ha tingut lloc. És possible que la verola del mico hagi estat circulant fora de l’Àfrica des de fa setmanes sense que l’haguéssim detectada, malgrat que això està per confirmar.

No tem que, encara que no hi hagi cap animal hoste fora de l’Àfrica, el virus ja estigui tan estès en la població humana que no es puguin controlar tots els brots?

Si es diagnostiq­uen bé els casos, s’aïllen les persones afectades i es rastregen bé els contactes estrets, ha de ser possible controlar aquest virus. El fet que sigui un virus d’ADN, menys propens a les mutacions que no pas els virus d’ARN, juga a favor nostre. Hi ha un fàrmac antiviral, el tecovirima­t, que probableme­nt serà eficaç. Hi ha una vacuna que es podrà fer servir. Tot plegat ens ha d’ajudar a controlar aquest virus.

És partidari d’oferir la vacuna a homes amb múltiples parelles sexuals?

No pas en aquest moment. La vacunació es planteja fonamental­ment per tallar cadenes de transmissi­ó. És l’anomenada vacunació en anell, igual que es va fer per erradicar la verola o controlar els brots d’ebola. En aquest moment no està indicada una vacunació generalitz­ada ni per col·lectius. Potser la vacunació estarà justificad­a en el futur en persones immunodepr­imides. Caldrà valorar-ho en funció de com evolucioni la situació. ●

Infecció emergent “És un senyal d’alerta per al món: després d’aquest virus en vindran d’altres”

Contra l’estigma “És un error associar la malaltia amb un grup concret: pot afectar qualsevol persona”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain